A pápa üzenettel fordult az oroszokhoz húsvéti beszédében

2023. április 9. – 13:56

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa húsvét vasárnapján a világhoz intézett üzenetében arra kérte az oroszokat, hogy „keressék az igazságot” országuk ukrajnai háborújával kapcsolatban. A katolikus egyházfő párbeszédre szólított fel az izraeliek és a palesztinok között is a közelmúltbeli erőszakos cselekmények után – írja az MTI.

A katolikus egyház legfontosabb ünnepén a szentmise után, délben a pápa a Szent Péter bazilika lodzsájáról mondta el hagyományos húsvéti üzenetét és urbi et orbi (vagyis Rómához és a világhoz intézett) apostoli áldását százezres tömeg előtt.

„Segítsd a szeretett ukrán népet a béke felé vezető úton, és áraszd a húsvét fényét Oroszország népére!” – mondta.


A pápa arra kérte Istent, hogy „nyújtson vigaszt a sebesülteknek és mindazoknak, akik a háború miatt elvesztették szeretteiket, és adja, hogy a foglyok épségben és egészségesen térhessenek vissza családjukhoz”. Hozzátette: „nyissa meg az egész nemzetközi közösség szívét, törekedjenek arra, hogy véget vessenek ennek a háborúnak és minden konfliktusnak és vérontásnak a világunkban”.

Ahogy minden húsvét alkalmával tette, az egyházfő fölszólalt a Közel-Kelet békéjéért is, felhívásával utalva a közelmúltban Jeruzsálemben történt erőszakos cselekményekre és az Izraelt, Libanont és Szíriát érintő, határokon átnyúló tűzharcokra.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!