A kínai elnök egyetért azzal, hogy nem szabad bevetni nukleáris fegyvereket a háborúban

2023. április 6. – 14:09

Másolás

Vágólapra másolva

Kína egyetért azzal, hogy a nukleáris fegyvereket ki kell zárni az ukrajnai konfliktusból, írja a Guardian. Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Macron a Pekingben tartott közös sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Európa biztonsága nem lehetséges mindaddig, amíg Ukrajna orosz megszállás alatt van. A francia elnökség hivatala „őszintének és konstruktívnak” minősítette Macron és Hszi Csin-ping kínai elnök másfél órás találkozóját.

Fotó: Ludovic Marin / AFP
Fotó: Ludovic Marin / AFP

Az MTI azt írja, hogy a két fél szerint a szembenálló feleknek el kell kerülniük a polgári személyek és polgári létesítmények elleni támadásokat, továbbá a biológiai és vegyi fegyverek bevetését. A kínai elnök szerint Peking kész az EU-val „újrakezdeni” a cserekapcsolatokat, kizárva a „beavatkozást”, új lendületet adni a kétoldalú viszonynak. Hszi azt is megjegyezte, Kínának és Franciaországnak együtt megvan a képessége arra, hogy áthidalja a különbségeket és a korlátozásokat.

Hszi megismételte a korábbi 12 pontos kínai békejavaslatnak azt az elemét, miszerint a konfliktus rendezésekor figyelembe kell venni „minden fél jogos biztonsági érdekeit”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!