A román kormányt is perlik a klímaváltozás elégtelen kezelése miatt

2023. április 5. – 11:55

Másolás

Vágólapra másolva

„Április 10-én a régiónkba is megérkeznek a klímaperek. Ekkor kezdődik a Declic civil szervezet által a román kormány ellen indított precedens értékű klímaper tárgyalása, amiben nemcsak az elégtelen klímacélokat kérik számon, de pénzbüntetést is kiszabnának a cselekvés hiánya miatt Nicoale Ciucă miniszterelnökre, valamint a környezetvédelmi tárcára” – írja a Másfélfok.

A civil szervezet szerint a román hatóságok alkotmányos és uniós kötelezettségeket, valamint nemzetközi szerződéseket sértettek meg azzal, hogy nem megfelelő a klímapolitikájuk. Ez veszélyt jelent az állampolgárok biztonságára, a jogállamiságra és a környezetre nézve. Azt kérik, hogy a bíróság kötelezze a román hatóságokat a párizsi célokkal összhangban levő konkrét és koherens éghajlatváltozási tervek végrehajtására, és

szabjon ki pénzbírságot a román miniszterelnökre, valamint a környezetvédelmi és energiaügyi miniszterekre minden egyes tétlen nap után.

Ha megnyerik a pert, akkor a bíróság akár azt is elrendelhetné, hogy a kormányok tegyenek többet a kibocsátás csökkentése érdekében, és ez az ítélet jogilag kötelező erejű lenne. Ráadásul megnyitná a lehetőséget a hasonló peres eljárások előtt az Emberi Jogok Európai Bíróságán és az Európa Tanács valamennyi tagállamának nemzeti bíróságán.

A Hvg.hu azt írja, hogy a 2015-ös Párizsi Megállapodás óta megduplázódott a klímaperek száma, és mára több mint 2200, éghajlatváltozásról szóló peres ügyet tartanak nyilván. Ezekben jellemzően egy államot vagy egy nagyobb kibocsátót (pl. olajvállalatot) perel valaki a szigorúbb szabályozás és az érdemi kibocsátás-csökkentés érdekében.

2023-ban a romániai mellett további pereskedés várható az olasz, francia és belga kormányokkal szemben is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!