Kétezren kaptak díszes meghívót III. Károly és Kamilla koronázására

2023. április 5. – 09:03

Másolás

Vágólapra másolva

Kétezer meghívót küldött ki a Buckingham-palota III. Károly és felesége, Kamilla egy hónap múlva esedékes koronázására – írja az MTI.

A palota külön hangsúlyozta, hogy újrahasznosított papírra nyomtatták a meghívókat. A koronázást május 6-án tartják a londoni Westminster-apátságban, a hivatalos meghívók dizájnját szerdán mutatták be.

II. Erzsébet királynő tavaly szeptember 8-án hunyt el a skóciai Balmoral kastélyában, azóta fia, Károly az uralkodó III. Károly néven. Május 6-án nemcsak őt, de feleségét, Kamillát is megkoronázzák, mivel a brit monarchikus szokásjog alapján a mindenkori király házastársát a „Queen Consort”, vagyis az uralkodó királynői rangú hitvese cím és külön királynői korona illeti meg, valamint ugyanúgy felségnek kell szólítani, mint a királyt.

A Buckingham-palota által bemutatott koronázási meghívó ehhez képest is lényeges módosítást tartalmaz. III. Károly felesége az eddigi hivatalos titulusokban alkalmazott „Camilla, Queen Consort” helyett „Queen Camilla”, vagyis Kamilla királyné néven szerepel a meghívó szövegében.

Fotó: Buckingham Palace / Reuters
Fotó: Buckingham Palace / Reuters

A meghívót Andrew Jamieson illusztrátor készítette, a természeti környezet az elsődleges grafikai motívum. A meghívón megjelennek az Egyesült Királyság országait jelképező virágok és növények is: az angol rózsa, a skót bogáncsvirág, a walesi nárcisz és az Ír-sziget védőszentje, Szent Patrik hittérítő tevékenységéhez kötődő háromlevelű lóhere is.

A Buckingham-palota tájékoztatása szerint mindez a tavasz, újjászületés ünnepét és az új király uralkodásának kezdetét hivatott jelképezni.

A kétezer meghívottról egyelőre nem sok mindent lehet tudni. Az már biztos, hogy Joe Biden amerikai elnök nem vesz majd részt a ceremónián, helyette a felesége, Jill Biden fog Londonba utazni. Egyelőre az sem derült ki, a királyi családtól elhidegült Harry herceg és felesége, Meghan Markle ott lesz-e a koronázáson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!