Száz év után újra megjelent egy tó Kaliforniában, csak épp pusztítást okoz

2023. április 4. – 11:26

Másolás

Vágólapra másolva

Száz év után újra megjelent egy tó Kaliforniában, csak most épp pusztítást okoz, a kaliforniai Tulare-medence nagy mennyiségű mandula, pisztácia, tej és gyümölcs terméséről ismert, de most egy óceánra hasonlít, írja a SkyNews.

A San Francisco és Los Angeles között fekvő medence területét hónapok óta viharok, esőzések, áradások sújtják, amelyek farmokat és városokat árasztottak el, és elkezdték feltölteni az egykor kiterjedt Tulare-tavat, ami így a mandula-, pisztácia-, és gyümölcs termést is veszélyezteti.

Autó megy át egy lezárt úton a Tulare-tómederben, miután az árvíz elárasztotta a kaliforniai Corcorant, az Egyesült Államokban Fotó: David Swanson / Reuters
Autó megy át egy lezárt úton a Tulare-tómederben, miután az árvíz elárasztotta a kaliforniai Corcorant, az Egyesült Államokban Fotó: David Swanson / Reuters

„Ez egy lassan kibontakozó természeti katasztrófa, amit a meglévő infrastruktúrával nem lehet kezelni ” – mondta Jeffrey Mount, a Kaliforniai Közpolitikai Intézet Vízpolitikai Központjának vezető munkatársa.

Szakértők szerint a probléma csak most kezd kibontakozni

A medence feletti hegyekben történelmi hótakaró tornyosul, ami ahogy olvad, valószínűleg hónapokig tartó küzdelmek elé állítja majd a folyásirány alatti településeket.

„Ez a közelgő szörnyeteg – egy több mint tizenöt méter mély hótakaró, amilyet 75 éve nem láttunk – ott van fent, és nem tudjuk, hogy milyen gyorsan fog vízzé válni és lejönni a hegyekből” – mondta a medence több vízügyi körzetének egykori vezetője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!