Brit hírszerzés: Oroszország leváltaná a Wagner-csoportot Ukrajnában

2023. április 4. – 08:54

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma a keddi hírszerzési jelentésben arról ír, Oroszország a Wagner-csoport alternatíváit szponzorálhatja, hogy leváltsa a zsoldossereget Ukrajnában.

Oroszország célja az lehet, hogy az általa szponzorált és fejlesztett zsoldoscsapatok átvegyék a hírhedt Wagner-csoport helyét Ukrajnában. Ennek oka az lehet, hogy a Wagner-csoport vezetője az utóbbi időben egyre élesebben kritizálta az orosz katonai vezetést.

„Mindez az orosz védelmi minisztérium és a Wagner-csoport közötti nagy visszhangot kiváltó viszály összefüggésében történik. Oroszország katonai vezetése valószínűleg egy olyan magánhadsereget akar támogatni, amely felett nagyobb ellenőrzést gyakorol. Jelenleg azonban egyetlen egy ismert orosz magánhadsereg sem közelíti meg a Wagner méretét vagy hatalmát” – írja a jelentés.

Oroszország azért is támaszkodik nagyban a magánhadseregekre az ukrajnai invázióban, mert kevésbé érintik őket a hagyományos hadseregek korlátai, például az alacsony fizetés. Az orosz kormány ráadásul azon az állásponton lehet, hogy a fizetett zsoldosok halálát jobban tolerálja az orosz közvélemény.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!