Biden azt kéri Magyarországtól, hogy késlekedés nélkül fogadja el a svéd NATO-csatlakozást

2023. április 4. – 23:39

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden közleményben üdvözölte, hogy Finnország hivatalosan is NATO-tag lett. Felidézte, hogy Finnország és Svédország egy éve, 2022 májusában jelentkezett be a tagságra, és Biden szerint a NATO erősebb lett Finnország csatlakozásával.

Úgy látja, hogy mindkét országban erős a demokrácia, és ütőképes hadsereggel rendelkeznek, valamint osztják a NATO-tagok értékrendjét. Emiatt örül, hogy Finnország rekordidő alatt megkapta a tagságot, de szeretné, ha Svédország is minél hamarabb bekerülne a szövetségi rendszerbe.

„Örömmel várom, hogy Svédországot a lehető leghamarabb NATO-tagként üdvözölhessük, és arra bátorítom Törökországot és Magyarországot, hogy késedelem nélkül fejezzék be a ratifikációs folyamatot”

– áll a közleményben.

„Amikor Putyin elindította brutális, agresszív háborúját Ukrajna népe ellen, azt hitte, hogy meg tudja osztani Európát és a NATO-t. Tévedett. Ma egységesebbek vagyunk, mint valaha. És együtt – legújabb szövetségesünk, Finnország által megerősítve – továbbra is megőrizzük a transzatlanti biztonságot, megvédjük a NATO minden egyes centiméterét, és meg fogunk felelni minden kihívásnak, amivel szembe kell néznünk”

– írta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!