Tinilányok szexuális zaklatása miatt bűnösnek mondták ki egy ausztrál iskola volt igazgatóját

2023. április 3. – 11:34

Másolás

Vágólapra másolva

Egy ausztrál bíróság bűnösnek találta szexuális zaklatás vádjában Malka Leifert, egy ultraortodox zsidó lányiskola volt igazgatónőjét, írja a BBC. A bíróság hétfőn kimondta, hogy a most 56 éves Leifer 2003 és 2007 között megerőszakolta és szeméremsértő módon bántalmazta Dassi Erlich és Elly Sapper nővéreket. Egy harmadik nővér, Nicole Meyer bántalmazásában azonban nem találta bűnösnek a bíróság Leifert.

A volt iskolaigazgató több mint két tucat vádpontban vallotta magát ártatlannak, és évekig küzdött az ellen, hogy Izrael kiadja őt Ausztráliának, míg végül 2021-ben egy izraeli bíró elrendelte a kiadatását. Az ausztráliai Victoria megyei bíróságon zajló hathetes tárgyaláson bizonyítékokat hallgattak meg arról, hogy Leifer megbecsült személyiség volt a melbourne-i Adass Izrael Iskolában, ahol a három lány tanult.

A három, most már felnőtt nő azt vallotta a bíróságon, hogy Leifer az iskola zárt osztálytermeiben, iskolai táborokban és az otthonában is bántalmazta őket. Az ügyész szerint Leifer kihasználta a pozícióját, a lányok „sebezhetőségét és szexuális kérdésekben való tudatlanságát” is.

„Az akkori tinédzserek az ultrakonzervatív zsidó hitük és neveltetésük miatt kevéssé értettek a szexhez” – mondta. Az ügyész szerint Leifer tudta, hogy a lányokat elhanyagolták otthon, ezért úgy tett, mintha szeretné és segítené őket. A volt igazgatónő védője szerint a vádak hamisak, megkérdőjelezte a tanúk szavahihetőségét és megbízhatóságát, és szerinte Leifer hátrányos helyzetbe került a védekezés során, mert nem tartózkodott az országban.

Leifer 2008-ban Izraelbe menekült, miután vádat emeltek ellene, majd aztán 2014-ben ausztrál kérésre ott letartóztatták az egyébként nyolcgyermekes nőt. Két évvel később az izraeli bíróság felfüggesztette a kiadatási eljárását, mert mentális problémái miatt alkalmatlannak találták a bírósági eljárásra. Pár évvel később, 2018-ban viszont magánnyomozók videóra vették, ahogy bevásárol és befizet egy csekket egy bankban. Ezután indult ellene újra nyomozás, letartóztatták, majd 2021-ben a bíróság elrendelte a kiadatását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!