A párizsiak betiltanák a bérelhető elektromos rollereket

2023. április 3. – 09:13

Másolás

Vágólapra másolva

A párizsiak helyi népszavazáson úgy döntöttek, betiltják a bérelhető elektromos rollerek használatát a francia fővárosban – írja a BBC.

A vasárnapi népszavazáson 90 százalékos győzelmet arattak az e-roller ellenzői. A szavazásra jogosultaknak viszont csak kevesebb mint 8 százaléka ment el szavazni.

A város választói névjegyzékében szereplő 1,38 millió emberből a hivatalos adatok szerint alig több mint 103 ezren vettek részt a szavazáson, közülük több mint 91 300-an az e-rollerek ellen szavaztak. (A szavazás csak a bérelhető e-rollerekre vonatkozott, a magántulajdonban levőkre nem).

A három fő szolgáltató – a Lime, a Dott és a Tier – is attól tartott, hogy a támogatóik nem mennek el szavazni, ezért a közösségi médián keresztül próbálták meg buzdítani az embereket, hogy szavazzanak mellettük, vasárnap pedig egész nap ingyenes fuvarokat is kínáltak. A szolgáltatók egyébként azzal érvelnek, a városban bekövetkező közlekedési baleseteknek csak egy nagyon kis részét okozzák a rollerek.

Bérelhető e-rollerek élezik a kilátást az Eiffel-torony szomszédságában – Fotó: Christian Bohmer / AFP
Bérelhető e-rollerek élezik a kilátást az Eiffel-torony szomszédságában – Fotó: Christian Bohmer / AFP

Párizs volt az egyik első európai nagyváros, amelyik bevezette a bérelhető elektromos rollerek és robogók rendszerét. A kritikusok szerint azonban több kárt okoztak, mint hasznot: az elektromos járművek használói számtalan közlekedési balesetet okoztak, veszélyesen, a KRESZ szabályait nem betartva közlekedtek, a járdán hagyott e-rollerek pedig eltorlaszolták az utat.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere azután döntött a népszavazás kiírása mellett, hogy az elektromos rollerek több súlyos és halálos közlekedési balesetet is okoztak a városban. A polgármester vasárnap, miután leadta a szavazatát, azt nyilatkozta: „Elkötelezett vagyok amellett, hogy tiszteletben tartsam a választók döntését.”

A szocialista városvezető hozzátette, a bérelhető elektromos rollerek rendszere drága, ráadásul „nem túl fenntartható, és rengeteg balesetet okoz”.

A város már 2019-ben próbálta szigorúbb szabályokkal kordában tartani a városban elszaporodott elektromos rollerek hordáit. Előírták, hogy csak láthatósági mellényben és sisakban lehet használni őket, nem lehet velük forgalommal szemben haladni, és komoly bírságot szabtak ki azokra is, akik átlépték a sebességhatárt, vagy nem az arra kijelölt dokkolókban hagyták a rollereket. A helyiek nagy része szerint azonban a szigor nem jött be: Párizs közterületeit ellepték a gazdátlanul heverő bérelt e-rollerek, és a balesetek száma sem csökkent érdemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!