Meghalt Szakamoto Rjúicsi, az elektronikus zenék japán úttörője

2023. április 2. – 16:49

Másolás

Vágólapra másolva


Meghalt Szakamoto Rjúicsi, a modern japán és az egyetemes zenetörténet egyik legfontosabb alakja. A zeneszerző, zongorista évek óta rákkal küzdött, és a menedzsment vasárnap kiadott közleménye szerint március 28-án halt meg, 71 éves korában. Temetésén kérése szerint csak a legszűkebb családja vehet majd részt.

Szakamoto pályáját az 1970-es évek közepéről jegyezték, és első lemeze a japán ütőhangszeressel, Cucsitori Tosijukival duóban felvett Disappointment-Hateruma volt, amit 1976-ban adtak ki, és a mai napig az egyik legkeresettebb szabadzenei felvétel Japánból.

Az improvizatív zenékből 1978-ban a Yellow Magic Orchestra alapításával a struktúrát zenék világában találta magát, amiben Haruomi Hoszono és Jukihiro Takahasi volt a társa, és amivel az első jelentős zenei sikereit könyvelhette el. A Hoszono alkalmi projektjének induló zenekar végül több évtizeden át volt aktív, és tulajdonképpen a Kraftwerk japán megfelelőjeként, illetve az élő elektronikus zenék úttörőiként tekintettek rájuk.

Szakamoto közben felkérést kapott filmzenék megírására is, így 1983-ban a Boldog karácsonyt, Mr. Lawrence!-ben színészként és filmzeneszerzőként is debütált, később pedig az Utolsó császár, az Oltalmazó ég, a Kis Buddha, és A visszatérő zenéjét is ő írta, amikért Oscar, BAFTA-, Grammy- és Golden Globe-díjakat is nyert.

Zenészként David Sylvian teljes szólókarrierjét végigkísérte, de jegyzettek voltak Christian Fennesszel Carsten Nicolaival közös lemezei is.

2014-ben diagnosztizálták nála a vastagbélrákot, viszont azóta is aktív volt, amikor állapota engedte, élete végéig folyamatosan dolgozott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!