Fekete tintát öntöttek a leghíresebb olasz szökőkútba

2023. április 1. – 16:08

Fekete tintát öntöttek a leghíresebb olasz szökőkútba
Forrás: AGTV / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

Fekete folyadékot öntöttek a Rómában a Fontana della Barcacciába, a leghíresebb olasz szökőkútba a Spanyol lépcső lábánál szombat délben. A három aktivistát – akik az Ultima Generazione (Utolsó generáció) csoport tagjai – a helyi hatóságok előállították. Bár az aktivisták azt állítják, hogy faszén alapú folyadékot öntöttek a szökőkútba, ellenük rongálás miatt emelhetnek vádat.

„Minden hivatalos előrejelzés, még a kormányzati forrásokból származók is elismerik, hogy a kormány nem teszi meg a szükséges intézkedéseket a globális felmelegedés 1,5°C-on belül tartására, ehelyett a legalább 2,5°C-os, katasztrofális növekedés felé vezetnek minket. Emiatt a szélsőséges időjárási események egyre inkább lakhatatlanabbá teszik a földjeinket, az elsivatagosodás és az aszályok száma drámaian növekszik, összeomlik a gazdaság és végül a társadalmak is.

Csak egyetlen módja van, hogy megálljunk ezen a kollektív öngyilkosság felé tartó úton.

Ezzel az akcióval arra kérjük a kormányt, hogy ne fektessen be többé a környezetkárosító beruházásokba, ne nyugodjanak bele ebbe a halálos ítéletbe” – mondták az aktivisták.

A téren megjelent Róma polgármestere is, aki helytelenítette a történteket. Roberto Gualtieri szerint ugyan fontos meghallgatni a jövő generációt, ám:

  • az elkövetők szerinte nem is fiatalok, hiszen 35 éves is van közöttük,
  • haszontalan volt a tettük, ostobaság volt az egész,
  • egy csomó víz ment pocsékba,
  • a szökőkút is károsodhatott,
  • az aktivistáknak ki kellene fizetniük a felmerülő költségeket, valamint
  • szigorú, példás büntetést érdemelnének.

(ANSA, Rai News, Il Messaggero)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!