Ötven év fogság után engednek szabadon egy kardszárnyú delfint Miamiban

2023. március 31. – 08:24

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint ötven évvel azután, hogy a Csendes-óceán északnyugati részén fogságba esett, újra szabad lehet Tokitae, a kardszárnyú delfin, miután a Miami Seaquarium tulajdonosai megállapodtak az érte küzdő állatvédőkkel és őslakosokkal, írja a Guardian.

A Miami Seaquarium, ahol eddig Tokitae élt, megállapodott a Lolita barátai nevű aktivista csoporttal, hogy megkezdik Tokitae áttelepítését a Puget Sound öbölbe; azt remélik, hogy a következő másfél-két évben sikerül visszaköltöztetni a kardszárnyú delfint. Tokitae a legidősebb gyilkos bálna, amit fogságban tartottak, ötven évet élt a Miami Seaquariumban, ahol a Lolita névre hallgatott. Kiszabadításához Jim Irsay, az NFL-ben szereplő Indianapolis Colts tulajdonosa is pénzügyi segítséget nyújtott.

Tokitae, korábbi nevén Lolita évtizedek óta a Miami Seaquarium attrakciója – Fotó: Miami Herald / Getty Images
Tokitae, korábbi nevén Lolita évtizedek óta a Miami Seaquarium attrakciója – Fotó: Miami Herald / Getty Images

„Tudom, hogy szabad vizekre akar jutni, nem érdekel, hogy ki mit mond. Ilyen sokáig élt, hogy megkapja ezt a lehetőséget” – mondta Irsay egy csütörtöki miami sajtótájékoztatón.

Lolita megpróbáltatásai öt évtizeddel ezelőtt kezdődtek a Whidbey sziget – egy csendes sziget Washington állam partjainál – nyugodt vizében. Hosszú botokkal és fegyverekkel felszerelt férfiak összetereltek egy csoport rezidens gyilkos bálnát, és elválasztották az anyákat a borjaiktól. A bálnák közül legalább egy tucat elpusztult a befogás során, és több mint ötvenet fogságban tartottak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!