Összeütközött, majd lezuhant az amerikai hadsereg két harci helikoptere

2023. március 30. – 08:45

Másolás

Vágólapra másolva

Lezuhant az amerikai hadsereg két harci helikoptere Kentucky államban, az első jelentések szerint több halott is lehet, írja a BBC. A hírt Andy Beshear, Kentucky kormányzója is megerősítette.

A katasztrófa helyszíne – Fotó: WSMV
A katasztrófa helyszíne – Fotó: WSMV

A katasztrófa egy rutingyakorlat közben történt helyi idő szerint szerdán este fél tíz körül, Trigg megyében, a Fort Campbell katonai bázis közelében. A HH60 Blackhawk típusú gépeken összesen kilencen voltak. A baleset helyszínére nagy erőkkel vonultak a hatóságok, több megye tűzoltóit és mentőegységeit is odairányították – jelentette a WKDZ helyi rádióállomás.

Az ütközés oka egyelőre nem ismert, de a New York Times beszámolója szerint a Fort Campbell katonai bázis közelében kedvező, szélcsendes időjárás volt. A HH-60-as gép a Black Hawk helikopter módosított változata: használható légi támadásokhoz, orvosi sürgősségi esetekhez és más célokra. A lap felidézi, hogy 2018-ban hét katona halt meg, amikor egy HH-60-as lezuhant Irakban. A vizsgálat később megállapította, hogy a helikopter pilótahiba miatt egy épületek között vízszintesen kifeszített acélkábelnek ütközött.

A két helikopter a 101. légi szállítású hadosztály kötelékébe tartozott, amely az amerikai hadsereg egyetlen légi támadó hadosztálya, és amely jelentős múlttal rendelkezik nemzetközi konfliktusövezetekben. A hadosztályt – amelynek beceneve „Screaming Eagles”, azaz Vijjogó Sasok – 1942-ben hozták létre, és kulcsszerepet játszott az 1944-es normandiai partraszállás utáni harcokban. A hadosztály katonáit közel nyolcvan év után tavaly ismét Európába vezényelték az ukrajnai konfliktus miatt.

Magyar idő szerint csütörtök délutánra kiderült, kilenc halálos áldozata van a szerencsétlenségnek.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!