12 éve körözték, a dominikai tengerparton fogták el a toplistás magyar csalót

2023. március 30. – 09:04

Másolás

Vágólapra másolva

A Dominikai Köztársaság rendőrsége 2023. március 26-án elfogta a csalás és pénzmosás miatt 15 év börtönre ítélt D. Andreát, álnevén Katona Esztert, aki körözése okán még az EU Most Wanted oldalára is felkerült. A miskolci származású nő 12 éve volt szökésben Magyarországon elkövetett bűncselekményei miatt, már csak pár évet kellett volna kihúznia ügye elévüléséig, hogy élhessen mint Marci Hevesen Andrea Dominikán.

D. Andreát, vagy ahogy a dominikai lapok előszeretettel utalnak rá, „Európa legkeresettebb szökevényét” a La Altagracia tartománybeli Punta Canán, a tengerparti üdülőtelepen, Bávarón kapták el, ahol hamis néven új életet kezdett, családot alapított, vállalkozásba is fogott. Elfogásában több helyi és nemzetközi szervezeten kívül a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Célkörözési Osztálya is részt vett.

Azóta letartóztatásban van, és már át is szállították Spanyolországba, ahol arra vár, hogy megtörténjen Magyarországnak történő átadása, ahol végre leülheti a korábban rá kirótt 15 évét. A dominikai hatóságok szerint a csaló nem csak ült a babérjain a tengerparton, hasonló bűncselekményeket tervezett elkövetni a Dominikai Köztársaságban is.

A dominikai rendőrség bizonyítékokat gyűjtött D. Andrea bonyolult tervéről, amelybe uzsorásokat, bankokat, építőipari cégeket, üzlettársait és közeli barátait szőtte bele. A bonyolult hálózatot befektetési és ingatlanvállalkozásként álcázta. Az ügyletben a dominikai bankoktól felvett

több millió dolláros kölcsönök és a környékbeli tengerparti luxusövezetekben építendő lakóházak és nyaralók szerepeltek.

De miért kellett a dominikai tengerparton bujkálnia? A miskolci asszony 2005-ben egy könyvelőirodát vezetett, könyvelés helyett azonban bűntársaival 400 millió forintot csalt ki bankoktól, majd ráfeküdt a kukoricára, amiből 4400 tonnát adott el több illetőnek is, ráadásul a kukorica a valóságban nem is létezett. Ezzel újabb 250 milliót tettek zsebre, a közel két tucat bűncselekmény során társaival közösen mintegy 520 millió forintos kárt okoztak a sértetteknek.

2017-ben mindezekért adócsalás, pénzmosás, csalás, közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt 15 évre ítélték, de akkor ő már régen messze járt, még 2012-ben külföldre szökött. Távollétében a könyvelőpárossal közösen elkövetett bűncselekmények miatt csak a pénzmosás bűntettében 6 év végrehajtandó szabadságvesztést róttak ki rá.

A távollétében tartott tárgyalásán kiderült, hogy igazi keresztanyaként ő maga tervelte ki a dolgokat, ő vezette a bandát. A pontos módszerről ebben a cikkben olvashatnak. D. Andrea bűntársát, O. Róbertet viszont lekapcsolták Thaiföldről hazatérőben, de D. Andrát akkor nem sikerült elkapni, így lett ő a leghosszabb ideje körözött magyarországi nő – EDDIG.

(NT, Borsodhír, Diario Libre)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!