Vádat emeltek egy bangladesi újságíró ellen, mert a kormánynak nem tetsző cikket írt

2023. március 30. – 21:19

Vádat emeltek egy bangladesi újságíró ellen, mert a kormánynak nem tetsző cikket írt
A bangladesi újságíró a rendőrök gyűrűjében – Fotó: Rakibul Hasan/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hajnali négy órakor előállítottak egy bangladesi újságírót a rendőrök, akit azzal vádolnak, hogy hamis híreket terjesztett a helyi megélhetésről szóló cikkében. Samszuzzaman Samszt (Shamsuzzaman Shams) Szavar városából hurcolták el, ami a fővárostól, Dakkától 30 kilométerre fekszik – írta a Guardian.

A digitális biztonsági törvény 2018-as hatályba lépése óta közel 3000 ember ellen emeltek vádat, köztük körülbelül 280 újságíróval szemben folytattak le eljárást. Samsz Banglades függetlenségének napján készített egy olyan cikket az ország egyik jelentős lapjába, amelyben helyi emberek beszéltek az életükről, gondjaikról. Az egyik megszólaltatott munkás azt mondta, minek a szabadság, ha nem telik egy tál rizsre sem.

Az élelmiszerárak 2022 közepe óta ugrásszerűen megugrottak Bangladesben, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az ország pénze, a taka nagyot esett az amerikai dollárral szemben.

Aszaduzzaman Han (Asaduzzaman Khan) belügyminiszter megerősítette, hogy a riportert egy hétvégén közzétett hamis történet miatt hallgatták ki a rendőrségen, eljárást indítottak ellene, szabadon engedik ugyan, de a vádak miatt, ha úgy látják, letartóztathatják.

A bangladesi sajtóviszonyokról sokat elárul a tény, hogy az orosz és az afgán helyzet szabadabbnak tekinthető a Riporterek Határok Nélkül szervezet rangsora alapján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!