Kétezer nő beperelte a svájci kormányt a klímapolitikája miatt Strasbourgban

2023. március 29. – 14:31

Másolás

Vágólapra másolva

Beperelte a svájci kormányt egy körülbelül kétezer nőből álló csoport, mert szerintük az éghajlatváltozással kapcsolatos politikája sérti az élethez és az egészséghez való jogukat – írja a BBC. Ez az első alkalom, hogy Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) az éghajlatváltozás emberi jogokra gyakorolt hatásával kapcsolatos ügyet tárgyal.

A magukat Klímaszeniorok Klubjának nevező, nagyjából kétezer nőből álló csoport hat éven át folytatott sikertelen küzdelmet a svájci bíróságokon, ezután fordultak most strasbourgi bírósághoz. A többségében nőkből álló csoport tagjainak átlagéletkora 73 év, orvosi leleteket is benyújtottak a bíróságnak, és azt akarják elérni, hogy az EJEB kötelezze Svájcot az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. Svájcban a hőmérséklet a globális átlagnál gyorsabban emelkedik, és egyre gyakoribbak a hőhullámok.

A svájci nők – akik magukat Klímaszeniorok Klubjának nevezik és átlagéletkoruk 73 év – azt állítják, hogy az éghajlatváltozás veszélyezteti az emberi jogaikat, az egészségüket, sőt az életüket is. A bíróságnak benyújtott bizonyítékaik között szerepelnek orvosi leleteik is.

Azt akarják, hogy az EJEB kötelezze Svájcot arra, hogy még jobban csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását.

„Az éghajlatváltozás miatt több a hőhullám, amitől az idősebb nők jobban szenvednek. Vannak, akik azt mondják, miért panaszkodsz, úgyis meghalsz. De mi nem akarunk meghalni csak azért, mert a svájci kormánynak nem sikerült tisztességes klímapolitikát kidolgoznia” – mondta az egyik kampányoló a BBC-nek.

Az Európai Éghajlat- és Egészségügyi Megfigyelőközpont szerint az átlaghőmérséklet előre jelzett emelkedése valószínűleg „komoly hatással lesz a közegészségügyre” Európa-szerte, különösen az idősekre. A szervezet szerint az elmúlt húsz évben harminc százalékkal nőtt azoknak a 65 év felettieknek az aránya, aki a hőmérséklethez kapcsolódóan haltak meg.

A svájci kormány nem tagadja, hogy az éghajlatváltozás hatással lehet az egészségre, de ez nem köthető kifejezetten az idős nők egészségéhez. Ha a klímaszenior nők sikerrel járnak, az ügy precedenst teremthet az európai bíróság mind a 46 tagállama számára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!