Nőtt a bevethető atomtöltetek száma

2023. március 29. – 21:27

Másolás

Vágólapra másolva

Világszerte nőtt tavaly a bevethető atomtöltetek száma, egyebek mellett Oroszország és Kína révén – közölte szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet az MTI szerint.

A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint 2023-ban a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyverrel rendelkező állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami „több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg”.

A számokat a norvég szervezet röviddel azután tette közzé, hogy Moszkva bejelentette: taktikai atomfegyvereket telepít az Ukrajnával szomszédos Belaruszba.

A világ atomarzenáljának növekedéséhez tavaly összesen 136 új atomtöltettel Oroszország (amely 5889 atomtöltetével a világ legnagyobb készletével rendelkezik), valamint Kína, India, Észak-Korea és Pakisztán járult hozzá.

„Ez a növekedés aggasztó, és folytatja a 2017-ben elkezdődött tendenciát” – jegyezte meg a jelentésért felelős egyik vezető, Grethe Lauglo Ostern.

A teljes atomfegyverkészlet viszont – beleértve a szolgálatból kivont fegyvereket is – továbbra is csökkentő tendenciát mutat. A számuk egy év alatt 12 705-ről 12 512-re csökkent, az Oroszországban és az Egyesült Államokban megsemmisített régi atomtölteteknek köszönhetően.

Közben atomenergia terén is változásokat hozott az idei év: a cseh atomerőművek átállnak az orosz üzemanyagról az amerikai fűtőelemekre.

A Roszatom orosz állami holding részét képező TVEL cég helyett az amerikai Westinghouse társaság szállítja a nukleáris fűtőanyagot a cseh atomerőművekbe a jövőben – közölte Ladislav Kríz, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szóvivője Prágában az MTI szerint.

A két cseh atomerőmű – Dukovany és a Temelín – a CEZ tulajdonában van. A vállalat részvényeinek 70 százalékát a cseh állam birtokolja.

A múlt század nyolcvanas éveiben üzembe helyezett régebbi Dukovany atomerőmű majdnem negyven éven át orosz fűtőanyagot használt. Az ezredfordulótól működő Temelín szintén orosz fűtőrudakat használ, de kipróbálta már a Westinghouse nukleáris fűtőanyagát is.

A CEZ menedzsmentje az orosz–ukrán háború kitörése után döntött úgy, hogy biztonsági okokból az orosz fűtőrudat amerikaiakra cseréli mindkét atomerőműben. A cégek közötti szerződés pénzügyi részleteit a CEZ nem hozta nyilvánosságra.

A közlés szerint a Westinghouse a francia Framatome céggel együtt fogja 2024-től szállítani a nukleáris fűtőrudakat Csehországba. A CEZ nukleárisfűtőrúd-tartaléka mintegy három évre elegendő. A tartaléknak ezt a szintjét a CEZ a jövőben is fenn akarja tartani.

„A fűtőrudak szállításának bebiztosítása nyugati cégek által jelentős lépés nemcsak Dukovany és Temelín, hanem az egész cseh energiaipar számára. Jelentősen megnőtt ezzel Csehország energiabiztonsága” – mondta Daniel Benes, a CEZ vezérigazgatója. A Westinghouse a nukleáris fűtőrudakat svédországi leányvállalatával gyártatja majd.

A cseh kormány a két atomerőmű kapacitásának bővítését tervezi. A Westinghouse már jelezte, hogy érdeklődik a projekt iránt, és részt vesz a pályázaton. Az amerikaiak mellett a francia EDF és a dél-koreai KHNP csoport nyújtott be pályázatot, ezeket jelenleg a CEZ szakértői tanulmányozzák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!