Olyan szmogot okozott az égetéses irtás Thaiföldön, hogy ezrek kerültek kórházba

2023. március 28. – 13:47

Másolás

Vágólapra másolva

Ezrek szorultak orvosi kezelésre Thaiföld északi részén az erős szmog miatt, a mérgező füstköd a turisták körében népszerű Csiangraj és Csiangmaj tartományt is érintette – számolt be a Thai PBS World tévécsatorna alapján az MTI.

Az előző héten több mint 3400-an kerültek kórházba Csiangraj tartományban légzési nehézség és torokfájás miatt. A tartomány Thaiföld, Laosz és Mianmar határvidékén található. Mae Szaj körzetben olyan sűrű a szmog, hogy csak közvetlen közelről látni az épületeket.

Civil szervezetek és üzleti csoportok felszólították a tartományi kormányzót, hogy nyilvánítsa katasztrófaövezetté a térséget, aki elutasította a kezdeményezést. A durva légszennyezés oka az égetéses irtás, amely Thaiföldön, de a szomszédos Mianmarban, Kambodzsában és Laoszban is bevett gyakorlata a földek gazdálkodásra való előkészítésének.

A száraz időszak végén a gazdák felégetik földjeiket, hogy megszabaduljanak a bozóttól és a gyomoktól, ezért január és március között gyakran magas a szálló por aránya a levegőben. A Bangkok Post című napilap egy szakértőre hivatkozva azt írta: az ország északi részén jelenleg szélcsend van, így a szmog megül a térségben. A helyzet még a következő héten is súlyos lehet.

Thaiföldön március elején is nagy volt a légszennyezettség, amely akkor a fővárost, Bangkokot is érintette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!