36 börtönőrt rúgtak ki angliai és walesi börtönökből, mert viszonyuk volt a rabokkal

2023. március 28. – 15:15

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordszámú börtönőrt bocsátottak el 2019 és 2022 között: összesen 36-ot, mert viszonyuk volt a foglyokkal – számolt be erről a Telegraph.

A brit Igazságügyi Minisztérium által közzétett adatok szerint

2019 óta 5 férfi felügyelőt és 31 női börtöntisztet bocsátották el walesi és angliai börtönökből. Az elbocsátott női alkalmazottak száma majdnem a kétszerese az előző négy év során kirúgott női börtönőröknek.

A foglyokkal kialakított viszony és az intim kapcsolat igen sokrétű volt, sokan a női felügyelőket – főleg a még újonc kollégákat – elcsábították, majd rávették őket, hogy csempésszenek be nekik kábítószert, fegyvert, telefont, valamint hogy segítsenek nekik a rácsok mögül irányítani, tovább építeni a bűnbirodalmukat odakint. Egy mindössze 20 éves őr például a Yorkshire keleti részén található Full Suttonban található börtönben egy rab cellaszámát tetováltatta a belső combjára, szerelmes leveleket írt neki, és tiltott mobiltelefont adott neki. Tettéért a nő 2021-ben 10 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott.

A csempészés mellett volt, aki szexuális kapcsolatot létesített a rabokkal: egy 29 éves maidstone-i nő lefeküdt, majd gyermeket szült az egyik rabnak, amiért a nőt 2022-ben felfüggesztett büntetésre ítélték. Nem ő volt azonban az egyetlen, aki teherbe esett egy fogolytól, egy hertfordshire-i tiszt szintén egy rab gyermekét szülte meg, majd lebukott, miután a születési anyakönyvi kivonatban őt nevezte meg apaként.

Azonban nemcsak az újoncokat, hanem egy felsőbb körökben mozgó vezetőt is sikerült elcsábítania egy rabnak. A 47 éves Victoria Laithwaite intim üzeneteket váltott egy rabbal telefonon, miközben az Onley börtönben dolgozott a biztonsági és az egyenlőségi ügyek vezetőjeként. A nő férje szintén a börtönben dolgozott. Tettéért Laithwiate 2022-ben nyolc hónapra börtönbe került.

Börtönőrök sétálnak a walesi Wrecham mellett álló berwyni létesítmény udvarán 2017. március 15-én – Fotó: Dan Kitwood / Getty Images
Börtönőrök sétálnak a walesi Wrecham mellett álló berwyni létesítmény udvarán 2017. március 15-én – Fotó: Dan Kitwood / Getty Images

A walesi Wrexham melletti berwyni létesítményből pedig három börtönőr került börtönbe, mert négy éven keresztül viszonyuk volt rabokkal. Az elbocsátott őröket rajtakapták, amint fényképeket küldtek a raboknak, szexeltek velük, és intim telefonbeszélgetéseket folytattak.

Valószínűsíthetően az lehet az oka a megszaporodó intim kapcsolatoknak börtönőrök és rabok között, hogy a személyzeti fluktuáció miatt egyre több fiatal és nő kerül olyan pozíciókba, ahol könnyen közvetlen kapcsolatba léphetnek a rabokkal. Ezt az adatok is igazolják, ugyanis az elmúlt öt év során a női börtönszemélyzet száma 27 százalékkal, 15 000-re emelkedett, és ma már az összes alkalmazott 42 százalékát teszi ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!