Spanyolország kiadja az USA-nak azt a brit hekkert, aki állítólag feltörte Bill Gates és Joe Biden Twitter-fiókját is

2023. március 27. – 21:05

Másolás

Vágólapra másolva

Spanyolország kiadja az Egyesült Államoknak azt a fiatal brit hekker, akit több politikus és üzletember Twitter-fiókjának feltörésével vádolnak – írja az MTI a spanyol ügyészség közleménye alapján.

A 23 éves férfit, aki hekker körökben csak Plugwalk Joe néven ismert, 2021-ben vették őrizetbe Spanyolországban. A fiatal férfi állítólag hekkerek egy kis csoportjával dolgozott. Egyik bűntársát, aki beismerő vallomást tett, az Egyesült Államokban három év börtönre ítélték.

A fiatal hekkert több mindennel is vádolják. Egyrészt állítólag 2020 júliusában feltörte a jelenlegi amerikai elnök, Joe Biden, a volt amerikai elnök Barack Obama és a Microsoft-alapító Bill Gates Twitter-fiókját is. A hekkertámadások és más internetes bűncselekmények mellett a gyanúsított kriptovalutákat lopott, és egy hírességet is megzsarolt.

A kiadatásról február 8-án született döntés, ami ellen a hekker fellebbezett, ám a madridi országos büntetőtörvényszék elutasította azt. A spanyol bíróság döntésének indoklásában úgy fogalmazott, hogy ezek a bűncselekmények kimerítik „a spanyol jogban a bizalmas információk kifürkészésének és továbbadásának, a bűnszervezeti tagság, a zsarolás, az informatikai rendszerekhez való illegális hozzáférés, a csalás és a pénzmosás fogalmát”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!