Romok, összetört autók, tövestől kicsavart fák – ez maradt a tornádó után Mississippiben

2023. március 26. – 12:50

Romok, összetört autók, tövestől kicsavart fák – ez maradt a tornádó után Mississippiben
Fotó: Barbara Gauntt / USA Today Network via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas pusztítást végeztek az Egyesült Államok déli részén, Mississippi államban tomboló viharok és tornádók. Legalább 26 ember halt meg, de az áldozatok száma még emelkedhet, ahogy a romok eltakarítása zajlik. Négy embert eltűntként tartanak nyilván, és többtucatnyian megsérültek.

A tornádó Mississippiben és Alabamában söpört végig. Mississippi államban szükségállapotot hirdettek.

A vihar a legnagyobb károkat a Mississippi állam fővárosától északra fekvő Silver Cityben és Rolling Forkban okozta. A nyugati Sharkey megyében a vihar a szántóföldekben vagy a fákban nem tett kárt, a nagyrészt szegények által lakott településeket azonban szinte a földdel tette egyenlővé.

A kétezer lakosú Rolling Fork szinte teljesen megsemmisült: az utcákat romok, összetört autók, törmelék, üveg, tövestől kicsavart fák borítják mindenhol. A BBC riportja szerint a településen szinte csak az utal arra, hogy nemrég emberek éltek itt, hogy szanaszét heverő mosógépek, gyermekjátékok, konyhai eszközök láthatók az utcán.

Fotó: Reuters Fotó: Reuters
Fotó: Reuters Fotó: Reuters
Fotó: Reuters

A hatóságok ugyan figyelmeztetést adtak ki a veszélyre, de mivel a vihar éjszaka tört rá a városra, az sokakat mégis váratlanul ért. Az egyik lakó a BBC-nek azt mondta: a fürdőkádjában keresett menedéket, ennek köszönheti, hogy szerencsésen túlélte a pusztítást. A házából egyedül a fürdőszoba két falának darabjai maradtak meg.

Az Amory High School biztonsági kamerái rögzítették, ahogy március 24-én késő este a vihar károkat okozott az oktatási intézmény épületében.

A Mississippi Vészhelyzet-kezelési Ügynökség a kutató- és mentőegységek folyamatosan dolgoznak. A meteorológiai szolgálat közlése szerint a viharzóna óránként 113 kilométeres sebességgel haladt tovább keleti irányba.

Tennessee államban 40 ezer, Mississippiben 15 ezer, míg Alabamában 20 ezer háztartás maradt áram nélkül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!