Libanonban most kétféle idő van, kirobbant a nagy óraátállítás-vita

2023. március 26. – 20:35

Másolás

Vágólapra másolva

Libanon embereinek napjában két rivális időzóna vált vasárnap a másodpercek zord világába ültetett Montague és Capulette szintű konfliktussá. A politikai és vallási hatóságok közötti vita miatt – miszerint mikor kell előreállítani az órát – Libanon időzónája meghasadt, két részre osztva időt, embert, világot.

A BBC arról ír, hogy Nadzsíb Míkáti libanoni miniszterelnök úgy döntött, hogy a nyári időszámítás a következő hónapban, a ramadán végén fog kezdődni, így a muszlimok korábban törhetik meg napi böjtjüket. A keresztények kiakadtak Míkáti szavaira, ők azt mondták, igenis átállítják március utolsó vasárnapján az órákat, ahogy ezt mindig teszik.

A Míkáti által április 20-ra halasztott nyári időszámítás így megosztotta Libanont a muszlim és a keresztény időszámítók között. A vita mélyen gyökerező megosztottságra utal egyébként egy olyan országban, ahol a ‘70-es és ’80-as évek végén a keresztény és a muszlim frakciók között polgárháború tört ki – így a politikai álláspontok megoszlanak itt a vallási csoportok között.

A befolyásos libanoni keresztény maronita egyház azt mondta, figyelmen kívül hagyja a miniszterelnök döntését, „meglepőnek” nevezve azt. Több nagy libanoni szervezet hasonlóan cselekedett, két hírcsatorna is átállította március utolsó vasárnapján az órákat. Voltak persze fontolva középen haladók is: a repülési időkhöz nyári időzónára álltak, saját óráikat viszont a téli időszámítás szerint tartották meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!