Havi egymillió forint fölé emelkedik a minimálbér Disney Worldben

2023. március 25. – 17:35

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolchavi alkudozás után megállapodásra jutott a 45 ezer dolgozót képviselő Disney World szakszervezet és az óriáscég: még az idén 3 dollárt emelnek a vidámpark dolgozóinak minimálórabérén, majd 2026-ig ezt újabb emelések követik, összesen 37 százaléknyi.

Floridában az államilag meghatározott minimálórabér 11 dollár, a Disney World dolgozóinál ez eddig is 15 dollár volt – ez emelkedik most 17-re, és 2023 végére 18-ra. Ez utóbbi forintban napi árfolyamon kb. 6500-at jelent, vagyis napi 8 órával és havi 20 munkanappal felszorozva azt kapjuk, hogy egymillió forint fölé emelkedik a Disney-vidámpark dolgozóinak minimálbére. Tegyük hozzá: ez természetesen adózás előtti, bruttó összeg.

A Disney Worldben, a hozzá tartozó hotelekben és vízi vidámparkokban összesen több mint 70 ezren dolgoznak. Ennek nagy része karbantartó, takarító, bolti eladó, éttermi személyzet, de ide tartoznak a vidámparkokban jelmezben mászkáló és a vendégekkel fotózkodó emberek is.

A vidámparkok a Disney-birodalom egyik legjövedelmezőbb bizniszének számítanak, tavaly 7,9 milliárd dollár profitot termeltek – összehasonlításképpen a streamingüzletág ezalatt 4 milliárdos veszteséget hozott össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!