Bevásárlótáskában kapta meg az 50 éve halott gyereke maradványait egy nő Skóciában

2023. március 24. – 14:24

Másolás

Vágólapra másolva

Bevásárlótáskában kapta meg a közel ötven éve halott gyereke maradványait egy nő Skóciában, írja a BBC.

Lydia Reid fia, Gary egyhetes volt, amikor 1975-ben meghalt. Az anya később rájött, hogy szerveit az engedélye nélkül eltávolították vizsgálati célból. 2017 szeptemberében bírósági végzéssel engedélyezték a holttest kiemelését az edinburgh-i Saughton temetőben. Akkor egy igazságügyi antropológus megállapította:

a koporsót úgy temették el, hogy az nem tartalmazott emberi maradványokat.

A 74 éves nő most rákos beteg, ezért egy edinburgh-i kórházban fekszik, ahova az előző hónapban az NHS Lothian egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalat két magas rangú tisztviselője ment be hozzá.

A nő először azt hitte, azért mennek be hozzá, hogy segítsenek neki aláírni papírokat. Utána látta meg, hogy egyiküknél egy bevásárlótáska van. A bevásárlótáskában volt egy doboz, amelyben ott voltak a lassan ötven éve halott csecsemője maradványai. A nő azt mondta: ez volt a legundorítóbb dolog, amit életében látott.

„Hogy merészeled? Ez az egyetlen része a fiamnak, ami megvan, és te egy bevásárlótáskában akarod átadni nekem?”

– kérdezte a tisztviselőktől.

Az NHS Lothian dolgozói ezután visszavették a maradványokat, és elküldték egy temetkezési vállalkozónak. A kórház az eset után bocsánatot kért a nőtől. A gyerek maradványait ezután koporsóba helyezték, és Reid egy napra elhagyta a kórházat, hogy eltemesse fiát az edinburgh-i Saughton temetőben.

Reid évek óta küzdött azért, hogy megtudja, mi történt pontosan a fiával. A nő vezető szerepet játszott abban a skót kampányban, amelynek célja éppen annak feltárása volt, hogy a kórházak jogtalanul tartják vissza halott gyermekek testrészeit kutatási célokra. A skóciai NHS kénytelen volt beismerni a széles körben elterjedt gyakorlatot.

A skót kórházak 1970 és 2000 között mintegy 6000 szervet és szövetet tartottak meg, sok esetben gyermekektől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!