Montenegróban tartóztatták le az óriásit bukott dél-koreai kriptokirályt

2023. március 23. – 17:07

Másolás

Vágólapra másolva

A Monetengróben letartóztatott Do Kwont, a Terra Luna ökoszisztéma korábbi vezetőjét, az Interpol is körözi a Terra Luna (LUNC) és Terra USD (USTC) 40 milliárd dolláros összeomlásában játszott szerepéért – írja a Cointelegraph.com.

„A montenegrói rendőrség őrizetbe vett egy személyt, aki az egyik legkeresettebb szökevény: Do Kwon dél-koreai állampolgár, a szingapúri székhelyű Terraform Labs társalapítója és vezérigazgatója

– írta közösségi oldalán Filip Adzic, Montenegró belügyminisztere március 23-án. Az értesülést később a dél-koreai hatóságok is megerősítették. Egyes információk szerint a blokklánc korábbi vezetőjének segédjét, Han Mot is elkapták Podgoricában. A dél-koreai hatóságok azt állítják, hogy Kwon eddig Szerbiában bujkált, az országnak pedig nincs kiadatási megállapodása Dél-Koreával.

Do Kwon állítólag szerepet játszott a Terra Luna (LUNC) és Terra USD (USTC) 40 milliárd dolláros összeomlásában 2022 májusában. 2023. február 16-án az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete vádat is emelt Kwon ellen „több milliárd dolláros kriptoeszköz értékpapír-csalás megszervezése miatt".

Montenegrónak nincs kiadatási megállapodása sem Szingapúrral, sem Dél-Koreával, azonban van egy korábbi kiadatási szerződése az Egyesült Államokkal. Montenegró a közelmúltban eleget tett több amerikai kiadatási kérésnek is. Do Kwon sok időt töltött korábban az Egyesült Államokban, de az nem világos, hogy amerikai állampolgár vagy állandó lakos.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!