Az USA tagadja, hogy Kína távozásra szólította volna fel egy hadihajójukat

2023. március 23. – 07:50

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok cáfolta Kína állítását, miszerint egy amerikai rombolót bírtak távozásra a vitatott helyzetű Hszisa-(Paracel-)szigetek körüli vizekről, miután az „illegálisan” behatolt a Dél-kínai-tenger Kína által sajátjának tartott térségébe, írja a Guardian. A kínai hadsereg csütörtökön azt állította, hogy a USS Milius romboló illegálisan, a kínai kormány jóváhagyása nélkül hatolt be Kína felségvizeire, aláásva a békét és a stabilitást a forgalmas vízi úton. Az amerikai haditengerészet azonban tagadta ezt.

„A USS Milius rutinműveleteket végez a Dél-kínai-tengeren, és nem utasították ki. Az Egyesült Államok továbbra is ott repül, hajózik és tevékenykedik, ahol a nemzetközi jog azt megengedi” – áll az amerikai haditengerészet 7. flottájának közleményében.

Hasonló incidensre már korábban is sor került, például a kínaiak tavaly júliusban is azt állították, hogy távozásra bírtak egy amerikai rombolót a térségből.

A Paracel-szigetek egy vitatott területű, mintegy 7 négyzetkilométeres szigetcsoport a Dél-kínai-tengeren, amelyet Kína ellenőrzése alatt tart, ott katonai létesítményeket hozott létre annak ellenére, hogy a területet Tajvan és Vietnám is magának követeli.

Az elmúlt napokban több amerikai haditengerészeti gyakorlat is zajlott a kelet-ázsiai térségben, beleértve a Kelet-kínai-, a Fülöp-szigeteki és a Dél-kínai-tengert. Az Egyesült Államok és Kína között egyre nő a feszültség a térségben, mivel Amerika igyekszik szorosabbra fűzni a viszonyt szövetségeseivel a térségben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!