Időseket és betegeket veszélyeztető gombafertőzés terjed az Egyesült Államokban

2023. március 22. – 14:26

Másolás

Vágólapra másolva

Riasztó ütemben terjed egy halálos, nehezen kezelhető gombafertőzés az Egyesült Államokban – figyelmeztet az amerikai járványügyi hatóság (CDC).

A CDC jelentése szerint az amerikai esetek száma 2021-ben csaknem megduplázódott, 756-ról 1471-re emelkedett – írja a BBC. Szakemberek szerint a helyzet a koronavírus világjárvány idején az egészségügyi rendszerekre nehezedő terhek miatt is romolhatott.

A Candida auris elsősorban a legyengült immunrendszerűeket veszélyezteti, ők súlyosan megbetegedhetnek, és akár bele is halhatnak a fertőzésbe.

A CDC adatai szerint a vizsgált esetek többsége immunis volt a gomba elleni kezelésre. Bár minden harmadik gombafertőzött beteg meghal, nehéz megállapítani, hogy a halálesetek közül mennyi közvetlenül tulajdonítható a Candida aurisnak. A fertőzöttek többsége ugyanis idős vagy eleve kórházban ápolt beteg, akiknek több alapbetegsége is volt a fertőzés mellett – azt nehéz megállapítani, hogy milyen szerepet játszott a gombafertőzés a halálukban.

A fertőzést először 2016-ban jelentették az Egyesült Államokban, az esetek számának leggyorsabb növekedése 2020 és 2021 között volt. A járványügyi hatóság szerint aggodalomra ad okot az is, hogy az olyan esetek száma is növekedett, amikor a gomba ellenállt a fertőzés kezelésére leginkább ajánlott, gomba elleni gyógyszernek is.

A Candida aurist tavaly az Egészségügyi Világszervezet is felvette a „kiemelt gombás kórokozók” listájára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!