Radioaktív anyagot tartalmazó víz szivárgott ki egy minnesotai atomerőműből

2023. március 17. – 10:52

Másolás

Vágólapra másolva

A minnesotai hatóságok figyelemmel kísérik annak a négyszázezer gallonnyi vagyis kicsivel több mint másfél millió liternyi radioaktív víznek a tisztítását, ami az Xcel Energy Monticello atomerőművéből szivárgott ki még novemberben, írja az AP News.

A minnesotai atomerőmű Fotó: Education Images / Universal Images Group / Getty Images
A minnesotai atomerőmű Fotó: Education Images / Universal Images Group / Getty Images

„Az Xcel Energy gyorsan intézkedett, hogy a szivárgást az erőmű területére korlátozza, így az nem jelent egészségügyi és biztonsági kockázatot a helyi lakosságra vagy a környezetre nézve” – közölte a minneapolisi székhelyű közműszolgáltató. Az Xcel Energy még november végén közölte az állami és a szövetségi hatóságokkal, hogy tríciumot tartalmazó víz szivárog az erőműből, de ezt csak csütörtökön hozták nyilvánosságra. Az állami tisztviselők azt mondják azért, mert megvárták, hogy több információt kapjanak.

A Xcel Energy közölte, hogy november 22-én, egy nappal a szivárgás után értesítette a szövetségi Nukleáris Szabályozási Bizottságot és az államot, azóta szivattyúzza a talajvizet, tárolja és feldolgozza a szennyezett vizet, amelynek tríciumtartalma a szövetségi határértékek alatt van. A szivárgás a két épület közötti csőből származott, a cég közleménye szerint a trícium tartalmú víz az erőmű területéről nem szivárgott ki, és nem mutatták ki a helyi ivóvízben sem.

A trícium a hidrogén radioaktív izotópja, amely a természetben is előfordul, kémiailag és biológiailag teljesen úgy viselkedik, mint a hidrogén, és az atomerőművek működésének gyakori mellékterméke. Az amerikai szövetségi nukleáris szabályozó bizottság szerint a trícium a béta-sugárzás egy gyenge formáját bocsátja ki, amely nem terjed messzire, és nem hatol át az emberi bőrön.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!