A világ leghosszabb függőhídjával kötnék össze Szicíliát a szárazfölddel

2023. március 17. – 16:07

A világ leghosszabb függőhídjával kötnék össze Szicíliát a szárazfölddel
A Messinai-szoroson átívelő híd makettje 2004-ből – Fotó: Daniel Janin / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Megépülhet a több mint másfél évtizede megálmodott híd, ami Szicíliát kötné össze az Appennini-félszigettel. Az erről szóló rendeletet csütörtökön fogadta el Giorgia Meloni kormánya.

A Messinai-szoroson átívelő 3666 méter hosszú híd a világ leghosszabb függőhídja lenne.

A tervek szerint naponta 4500 gépjármű és 200 vasúti szerelvény haladhatna át rajta, és a tervezők szerint kibírna egy Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű földrengést és óránként 200 kilométeres sebességű szélvihart is.

Az építkezés 2024-ben kezdődhet, és becslések szerint legalább hat évig tartana. A pontos költségek még nem ismertek, de egyes számítások szerint körülbelül 8,5 milliárd euróból épülhet meg a híd. Az olasz parlamentnek 60 napja van, hogy törvénnyé alakítsa a rendeletet.

A projekt támogatói szerint a híd megépítése életet lehelne az olasz gazdaságba, csökkentené a szakadékot a gazdag észak és a szegény dél között. A terv ellenzői viszont úgy gondolják, hogy a gigaberuházás túl sokba kerül, és jelentős környezetvédelmi aggályokat is felvet.

Matteo Salvini, Olaszország kikötőkért felelős infrastrukturális és közlekedési minisztere szerint a projekt környezetbarát lesz, és csökkenti a közlekedéssel járó üvegház hatású gázkibocsátást, élénkíteni fogja az ipart és a turizmust a térségben. Jelenleg a szigetről a szárazföldre csak komppal vagy repülővel lehet eljutni.

A híd ötlete nem új, már az ókorban is felvetődött, hogy hidat építsenek Messina és Reggio Calabria között. Az Olaszországot 2001 és 2006 között irányító Berlusconi-kormány alatt majdnem megvalósult a híd, még egy nemzetközi konzorciummal is leszerződtek, de végül Mario Monti kormánya 2013-ben a feltételek hiánya miatt lefújta a beruházást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!