A Wagner-csoport vérdíjat tűzött ki az olasz védelmi miniszterre

2023. március 16. – 09:51

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz Wagner-csoport 15 millió dollár vérdíjat tűzött ki az olasz védelmi miniszterre. Guido Crosetto hétfőn a Wagnert okolta az Afrikából Olaszországba tartó migrációs hullám kiváltásáért, írja az Euractiv.

Crosetto szerint a csoport felelős az Olaszországba irányuló megnövekedett migrációs hullám előidézésében. A fejpénz hírét állítólag 10 napja kapta meg az olasz hírszerzés, de csak most hozta nyilvánosságra, ezután hibáztatta Crosetto a Wagner-csoportot a hullám miatt. Crosetto kifejezetten azokra az olasz és más európai bevándorlókra célzott a Wagner-csoporttal kapcsolatban, akik, mint fogalmazott, „politikai zűrzavart és haláleseteket okoznak”.

Az olasz védelmi miniszter szerint mivel a Wagner-csoport befolyása több afrikai térségben nagy, ezért toboroznak onnan is katonákat: „kijelenthető, hogy az afrikai partokról induló migrációs jelenség exponenciális növekedése nem elhanyagolható mértékben része annak a hibrid hadviselési stratégiának is, amelyet a Wagner-csoport folytat”, mondta Crosetto. Crosetto egyúttal felszólította a szövetségeseket, köztük a NATO-tagországokat is, hogy fokozzák támogatásukat és osszák meg a felmerülő problémák terhét. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner alapítója a Telegramon reagált, tagadva, hogy közük lenne a növekedéshez. Prigozsin úgy fogalmazott, „Crosetto foglalkozzon inkább a saját problémáival”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!