Süllyedő hajóról menekültek meg a magyar hajósok

2023. március 12. – 14:12

Másolás

Vágólapra másolva

Elsüllyedt a Dunán a németországi Regensburg közelében egy német teherszállító, a fedélzeten a magyar származású kormányossal és kapitánnyal – írja az MTI.

Az Achim nevű teherhajó vasércet szállított a bajorországi Regensburgból az ausztriai Linzbe. Azonban pénteken kora délután elsüllyedt egy Giesling nevű vízerőmű melletti 11,30 méter mély zsilipkamrában, a Felső-Pfalz kormányzati kerületi rendőr-főkapitányság közleménye szerint egyelőre tisztázatlan okból. A fedélzeten dolgozó 61 éves magyar kapitány és a 64 éves magyar kormányos a zsilipkamra falán lévő vészlétrákon jutott ki a vízből. A kapitány könnyebben, a kormányos közepesen sérült meg – áll a rendőrségi közleményben.

A zsilip irányítóközpontjának munkatársai riasztották a regensburgi vízirendőrséget, akik a tűzoltósággal, mentőszolgálattal és a katasztrófavédelmi szolgálattal együtt a helyszínre vonultak.

A hajó kiemelése „összetett mentési művelet” lesz, és valószínűleg csak a hétvége után lehet elkezdeni. A kár összege millió eurós nagyságrendű lehet, és a mentés költségei is jelentősek. Az egyelőre nem ismert, hogy a zsilipben is keletkezett-e kár.

A hajóból szivárgó dízel üzemanyag a zárt zsilipkapuk miatt egyelőre nem jelent veszélyt a környezetre, de a helyzet alakulását folyamatosan figyelemmel kísérik.

A regensburgi közlekedésrendészeti felügyelőség vízirendészeti csoportja vízszennyezés úgynevezett kezdeti gyanúja alapján nyomozást indított, és az eset körülményeit a regensburgi ügyészség is vizsgálja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!