Megbékélni látszik Irán és Szaúd-Arábia

2023. március 10. – 14:01

Másolás

Vágólapra másolva

Irán és Szaúd-Arábia „megegyezik a kapcsolatok helyreállításában”, a regionális riválisok állítólag a pekingi tárgyalások után egyeztek meg ebben, írja az Aljazeera.

Az iráni állami média szerint a két ország megállapodott, hogy két hónapon belül helyreállítják kapcsolataikat, újranyitják nagykövetségeiket. „A döntés után a két nemzet külügyminiszterei találkozni fognak, hogy felkészüljenek a nagykövetek cseréjére” – közölte az iráni állami televízió.

Régóta nagy a feszültség Irán és Szaúd-Arábia között, Szaúd-Arábia 2016-ban szakította meg kapcsolatait Iránnal. Azután, hogy tüntetők megszállták az ottani szaúdi diplomáciai állomásokat. Szaúd-Arábia napokkal korábban kivégzett egy prominens papot, ez indította el a tüntetéseket.

2022 novemberében Szaúd-Arábia olyan titkosszolgálati értesüléseket osztott meg az Egyesült Államokkal, amelyek arra utaltak, hogy Irán közelgő támadásra készülhet az olajmonarchia ellen. Tavaly szeptemberben az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka nyilvánosan figyelmeztette Szaúd-Arábiát, hogy korlátozza a perzsa nyelvű műholdas hírcsatornák, köztük az Iran International, egy szaúdi támogatású, londoni központú, sok iráni által követett műholdas tévé iráni tüntetésekről szóló tudósításait. „Ez az utolsó figyelmeztetésünk, mert ezeken a médiumokon keresztül beavatkoznak a belügyeinkbe” – mondta Hoszein Szalami vezérőrnagy, majd hozzátette: Szaúd-Arábia „sebezhető”.

Irán és Szaúd-Arábia között legutóbb akkor éleződött ki ennyire a konfliktus, amikor 2019-ben a szaúdiak szerint iráni eredetű drónok és rakéták okoztak súlyos károkat szaúdi olajlétesítményekben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!