Ferenc pápa: Világháború zajlik, a nagy birodalmak érdekei állnak szemben egymással

2023. március 10. – 09:40

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút adott Ferenc pápa az olasz CSR tévének annak apropóján, hogy tíz évvel ezelőtt választották meg a katolikus egyház fejének. A teljes beszélgetés vasárnap jelenik meg, de elérhető belőle egy kivonat, amiben a pápa az orosz–ukrán háborút és az európai politikát is érinti.

Világháborúban állunk – mondja. „Kisebb részekben kezdődött, és most már senki sem mondhatja, hogy nem globális a harc. Mert a nagyhatalmak mind összefonódnak egymással. A csatatér pedig Ukrajna. Mindenki ott harcol.”

A pápa azt is említi, hogy Putyin tudja: szívesen találkozna vele, „de több birodalmi érdek is érvényesül, nemcsak az orosz birodalomé, hanem másoké is”. Szerinte Putyin művelt ember, és amikor felajánlotta neki a háború elején, hogy beszél vele, Lavrov utasította vissza azzal, hogy ez most nem a legjobb idő rá.

Az újságíró kérdésére, hogy mit gondol Európáról, azt mondja: „Jelenleg sok a fiatal politikus, kormányfő vagy miniszter. Mindig azt mondom nekik: beszélgessetek egymással. Ő a baloldalon van, te a jobboldalon, de mindketten fiatalok vagytok, beszéljetek. Itt az ideje a párbeszédnek a fiatalok között.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!