Kiszedetnék az ír alkotmányból, hogy a nőnek elsősorban otthon van a helye

2023. március 8. – 13:23

Másolás

Vágólapra másolva

Noha már eltörölték az abortusz tilalmát és engedélyezték az azonos neműek házasságát, a 86 éves ír alkotmányban még mindig vannak olyan, például a nők feladatkörét, szerepét szűkítő, behatároló avítt elemek, amik nem felelnek meg az egyenjogúság elveinek. Ezen szeretne változtatni az ír kormány, ezért népszavazást írnak ki várhatóan novemberre – jelentette be Leo Varadkar ír miniszterelnök szerdán.

Az alkotmányból törölnék például a 40-es és 41-es cikk idevonatkozó részeit, például azt is, ami kimondja, hogy „a nő otthon, háziasszonyként olyan támogatást nyújt az államnak, mely nélkül a közjó nem létezhet. Az állam elismeri, hogy az anyákat semmilyen gazdasági szükségszerűség sem kötelezheti arra, hogy otthoni kötelességeik elhanyagolása mellett munkába álljanak” – idéz az Euronews.

Az alkotmánymódosítási javaslatokat június végéig teszik közzé. A kormány népszavazási szándéka a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó polgári közgyűlés két évvel ezelőtti ajánlásait követi. Azt is javasolták, hogy az 1937 óta érvényben lévő alkotmányban kifejezetten utaljanak a nemek közötti egyenlőségre és a megkülönböztetésmentes elvekre.

„A nők és lányok túl sokáig aránytalanul nagy részt vállaltak a gondozási feladatokból, hátrányos megkülönböztetésben részesültek otthon és a munkahelyen, tárgyiasították őket vagy félelemben éltek a családon belüli vagy nemi alapú erőszakkal szemben. Örömmel jelentem be, hogy a kormány idén novemberben népszavazást tervez az alkotmányunk módosítása érdekében, hogy a nemek közötti egyenlőséget rögzítsük, és a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó polgári közgyűlés ajánlásaival összhangban eltöröljük a »háztartásbeli nőkre« vonatkozó elavult utalást” – jelentette be a miniszterelnök, aki szerint Írország mindaddig befejezetlen köztársaság marad, amíg a férfiak és nők közötti teljes egyenlőség meg nem valósul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!