2021-ben több mint 19 millióra nőtt a szegénységben élő gyerekek száma az EU-ban

2023. március 7. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió tagállamaiban minden negyedik gyereket szegénység fenyeget, írja az MTI a Save The Children nemzetközi gyermekvédelmi civil szervezet kedden közzétett jelentése alapján.

A segélyszervezet szerint

2021-ben 200 ezerrel, 19,6 millióra nőtt azon gyerekek száma az EU országaiban, akik a szegénység peremére sodródtak. A riasztó növekedés mögött a megélhetési költségek emelkedése, a klímaválság és a koronavírus-járvány áll.

A kutatók a szegénység vagy társadalmi kirekesztettség fenyegetésére bevezetett uniós mérőszámot (AROPE) vették alapul, amely azt mutatja, hogy

a legrosszabb a helyzet Romániában, ahol a gyerekek 33,4 százalékát fenyegeti szegénység és 41,5 százalékát társadalmi kirekesztettség.

A jelentésből többek között az is kiderül, hogy a legkiszolgáltatottabbak a migrációs hátterű gyerekek, a menekültek, menedékkérők gyerekei, illetve a papírok vagy kísérő nélkül érkezők. Ebben a társadalmi csoportban Olaszországban például az emberek 32,4 százaléka szegénységben él, míg az olasz társadalomban ez az arány 7,2 százalék.

Szintén nagyobb arányban fenyegeti szegénység az egyszülős családban, a hátrányos helyzetű nagycsaládban élő gyerekeket, a fogyatékossággal élő vagy etnikai kisebbséghez tartozó gyerekeket.

Ylva Sperling, a Save the Children európai igazgatója leszögezte, hogy egyetlen gyereknek sem lenne szabad éhesen iskolába mennie, a szülei megélhetése miatt aggódnia vagy fűtetlen otthonban élnie. „Eljött a merész lépések ideje, hogy stratégiai beruházások szülessenek, amelyek kiszélesítik a társadalmi védőhálót, és mérséklik a sorozatos válságok hatását a jelenlegi és az elkövező nemzedékek számára” – mondta az igazgató a jelentés eredményeivel kapcsolatban.

A jelentés azt írja, az EU 2030-ra 15 millióval szeretné csökkenti azoknak az európai polgároknak a számát, akiket szegénység vagy társadalmi kirekesztettség fenyeget. Ha ez sikerül, akkor is közel százmillió ember fog továbbra is szegénységben, valamint kirekesztve élni Európa-szerte. Az unió szerint a számok csökkentéséhez két út vezet: az első és legfontosabb a gyermekek védelme, a második pedig a minimáljövedelem-rendszerek rendezése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!