Nagyot kaszál a felfújható tankokat, repülőket gyártó cseh cég, már HIMARS-rendszereket is kínál

2023. március 7. – 10:23

Másolás

Vágólapra másolva

Egy tank vagy egy amerikai gyártmányú HIMARS elvesztése kevésbé fáj egy hadseregnek, ha az eszköz igazából csak egy olcsó, felfújható csali, amelyet az ellenség megtévesztésére használnak. A ukrajnai háború miatt megnőtt a kereslet a katonai járművek, fegyverek és repülőgépek iránt, ami a katonai álfelszereléseket gyártó cseh Inflatech Decoy cég forgalmára is jótékony hatással volt.

A vállalat most HIMARS-rendszerrel egészítette ki a több mint harmincféle felfújható, életnagyságú harci eszközből álló kínálatát – mondta Vojtech Fresser vezérigazgató hétfőn a Reuters hírügynökségnek. Az Inflatech ugyan nem erősítette meg, hogy Ukrajnába is szállítanának, de Fresser arra számít, hogy az eszközök oda is eljutnak.

Fotó: Inflatech Decoys Fotó: Inflatech Decoys
Fotó: Inflatech Decoys Fotó: Inflatech Decoys
Fotó: Inflatech Decoys

A felfújható eszközök nemcsak ránézésre hasonlítanak megszólalásig az eredeti járművekre, hanem hőgenerátor is van bennük, így a radarokon is megjelennek, megtévesztve ezzel az ellenséges felderítőket. A hordozható zsákokba csomagolt eszközöket néhány katona tíz perc alatt harckésszé tudja tenni, pontosabban felfújni. A felfújható HIMARS a hőgenerátor és a kompresszor nélkül 43 kilogramm.

A csalik ára 10 ezer és 100 ezer dollár között van, ami elsőre soknak tűnhet. Viszont ha az ellenség többször, akár hússzor ennyit költ a megsemmisítésükre, máris megérte a befektetés. Az Inflatech forgalma az ukrajnai orosz inváziót követően fellendült, havonta több tucat darabra növelték a gyártást, és idén további növekedésre számítanak, akár meg is duplázhatják eladásaikat. A katonai szállítmányokat koordináló cseh védelmi minisztérium nem kommentálta a hírt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!