Meghibásodás miatt rendelték el az űrbe tartó japán H3 rakéta önmegsemmisítését

2023. március 7. – 12:27

Meghibásodás miatt rendelték el az űrbe tartó japán H3 rakéta önmegsemmisítését
Földmegfigyelő műholdat szállító H3 rakéta emelkedik a levegőbe a kilövése után, amit a Japán délnyugati részén található Tanegashima Űrközpontból indítottak 2023. március 7-én – Fotó: Kyodo / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Sikertelen volt az új, földmegfigyelő műholdakat szállító japán űrrakéta első útja, a rakéta meghibásodása miatt nem sokkal a start után elrendelték a rakéta önmegsemmisítését, írja az MTI a japán űrkutatási hivatal (JAXA) keddi közleménye alapján.

Az 57 méter magas H3 nevű hordozórakéta kilövése gond nélkül megtörtént a Tanegasima szigeti japán űrközpontból, azonban a hajtómű második fokozata nem indult be az űrbe való kilépés után, így a küldetés irányítói kénytelenek voltak kiadni az önmegsemmisítő parancsot, mert már nem volt remény a rakéta Föld körüli pályára állítására. A sikertelen küldetésről videó is készült:

A Guardian cikke szerint a japán űrügynökség számára ez már a második H3-as kudarc, miután februárban egy tesztkilövés során a rakéta nem indult az indítóállomásról.

A H3-as rakéta modern és költséghatékony megoldás lett volna, amellyel Japán felveheti a versenyt Elon Musk SpaceX űrkutatási vállalatával. Az országnak évtizedek óta ez az első új fejlesztésű űrrakétája, amit felszereltek egy ALOS-3 megfigyelő műholddal is, amely infravörös érzékelők segítségével az észak-koreai ballisztikus rakéták kilövését is képes lett volna észlelni. Az új fejlesztésű rakéta hajtóműve már 3D-nyomtatott alkatrészeket is tartalmazott, és a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) is szállított volna készleteket. „A korábbi kilövések elhalasztásával és sikertelenségével ellentétben ez teljes kudarc. Ez komoly hatással lesz Japán jövőbeni űrkutatási politikájára és technológiai versenyképességre” – mondta Vatanabe Hirotaka, az oszakai egyetem űrkutatási szakértője.

Japán az Egyesült Államok után a második ország akar lenni, amely asztronautát küld a Holdra, ezért folyamatosan fejleszti műholdjait és űrkutatási programját. Az elmúlt hónapokban egyre szorosabb az Egyesült Államok és Japán űrkutatási együttműködése, miközben az ukrajnai háború miatt holtpontra jutott az amerikai–orosz együttműködés ezen a téren.

A két ország tavaly megállapodást írt alá, amelynek értelmében a NASA vezetésével megépülő, Hold körüli pályán keringő Gateway űrállomás asztronautái között egy japán űrhajós is helyet kap. Cserébe Japán logisztikai és más ellátási szolgáltatásokkal járul hozzá a küldetéshez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!