A kínaiak szerint egy láthatatlan kéz dolgozik az ukrajnai konfliktus elnyújtásán

2023. március 7. – 08:31

Másolás

Vágólapra másolva

„Ezt a válságot nem Kína teremtette. Kína nem részese a konfliktusnak, és egyik félnek sem szállított fegyvert” – mondta a kínai külügyminiszter kedden. Csin Kang értetlenségét fejezte ki, hogy miért kellene Kínát hibáztatni, szankcionálni vagy fenyegetni az ukrajnai háború miatt, miután az USA és más nyugati országok az elmúlt hetekben többször kilátásba helyezték, hogy büntetőintézkedésekkel sújtják Kínát, ha fegyvert szállít Oroszországnak.

Csin Kang – Fotó: Thomas Peter / Reuters
Csin Kang – Fotó: Thomas Peter / Reuters

„Úgy tűnik, van egy láthatatlan kéz, amely a konfliktus elnyújtásán és eszkalációján dolgozik, és egy bizonyos geopolitikai terv érdekében használja az ukrajnai válságot” – mondta Csin Kang, aki szerint vagy helyreáll a béke, vagy „még több olajat öntenek a tűzre”, és a konfliktus kiszélesedik és ellenőrizhetetlenné válik.

Csin a kínai-orosz kapcsolatokat a „nemzetközi kapcsolatok új modelljének” nevezte, nincs szó katonai szövetségről, és egyetlen más országgal sem keresik a konfliktust. „Minél turbulensebbé válik a világ, annál jobban fejlesztenünk kell a kínai-orosz kapcsolatokat” – mondta Csin Kang.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!