Kaja Kallas folytathatja a kormányzást Észtországban

2023. március 06. – 09:20

Kaja Kallas folytathatja a kormányzást Észtországban
Kaja Kallas észt miniszterelnök nyilatkozik a választások estéjén – Fotó: Szergej Gric / AP / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Kaja Kallas hivatalban lévő miniszterelnök jobbközép-liberális Reformpártja nyerte a vasárnapi parlamenti választásokat Észtországban, írja az MTI.

A szavazatok 98 százalékának megszámlálása alapján a Reformpártra a választók 31,6 százaléka szavazott. Második helyen végzett a jobboldali Észt Konzervatív Néppárt (EKRE) a voksok 16,1 százalékával.

A választási részvétel 63,7 százalékos volt, és a választók 51 százaléka az interneten adta le szavazatát.

A 45 éves Kallas úgy nyilatkozott, hogy az eredmény tükrében pártja erős pozícióból láthat neki a koalíciós tárgyalásoknak és a kormány továbbra is fenntartja az Oroszországra gyakorolt nyomást.

„Be kell fektetnünk a biztonságunkba. Agresszív szomszédunk nem tűnt el, és nem is fog eltűnni, úgyhogy ezzel foglalkoznunk kell”

– mondta Kaja Kallas. Arról nem nyilatkozott, hogy a jelenlegi, hárompárti koalícióval tervezi-e folytatni a kormányzást. „A választók azt szeretnék, hogy a Reformpárt vezesse a kormányt. Ennyi bizonyos” – mondta a hivatalban lévő kormányfő.

A Reformpárt választási programja alapján a miniszterelnök pártjának győzelme azt jelenti, hogy Tallinn folytatja az átállást a zöldenergiára, és továbbra is fogad menekülteket Ukrajnából. A párt azt is ígérte, hogy a bruttó hazai termék 3 százalékára emeli a védelmi kiadásokat, és csökkenti a vállalkozások adóterheit.

A jelenlegi kormánykoalícióban résztvevő balközép Szociáldemokrata Párt 9,5 százalékos eredményt ért el, a jobboldali-konzervatív Haza (Isamaa) párt pedig a voksok 8,3 százalékát kapta. A balközép, ellenzéki Centrumpárt 14,7 százalékos eredményt ért el. Az Észtország 200 (Eesti 200) liberális párt 13,5 százalékot kapott, és ezzel először jutott be a parlamentbe.

A Reformpárt négy évvel ezelőtt 28,9 százalékos eredménnyel nyerte a választást, ám akkor három másik párt kötött koalíciót, amely végül a ciklus vége előtt összeomlott, így 2021 óta Kallas Reformpártja vezeti az országot a szociáldemokratákkal és Hazával közösen.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!