Oroszország szerződésszegésre hivatkozva nem engedi be vízum nélkül a diplomata-útlevéllel érkező magyarokat

2023. március 3. – 11:47

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország felfüggesztette a diplomata-útlevéllel történő vízummentes utazásról szóló megállapodást Magyarországgal, vette észre a 444 a TASZSZ orosz állami hírügynökség oldalán.

Az TASZSZ beszámolója szerint Magyarország megsértette a vízummentes beutazásról szóló 2001-es megállapodást, ez áll az intézkedés hátterében. A felfüggesztés pedig addig marad érvényben, amíg Magyarország nem szünteti meg a dokumentum megsértését – azt azonban nem írják, konkrétan mi volt a gond.

Az egyezmény értelmében mindkét ország diplomata- vagy szolgálati útlevéllel rendelkező állampolgárai 90 napig vízum nélkül jogosultak a másik ország területére belépni, onnan kilépni, átutazni és ott tartózkodni. A megállapodás határozatlan ideig érvényes, kivéve, ha valamelyik fél úgy dönt, hogy felmondja azt, és erről diplomáciai úton tájékoztatja a másikat. A felfüggesztésre „nemzetbiztonsági, közrendi vagy közegészségügyi okokból” is sor kerülhet. A hír szerint az orosz külügyminisztériumot utasították, hogy tájékoztassa a magyar felet a döntésről.

Megkérdeztük a Külügyminisztériumot, tudnak-e a helyzetről, és mi vezetett Oroszország részéről a felfüggesztéshez. Amint válaszolnak, közöljük.

Frissítés: Péntek délután válaszolt a Külügyminisztérium. „Oroszország már 2022. április 4. óta kötelezi az uniós diplomata útlevelek birtokosait előzetes orosz vízum beszerzésére, válaszul arra, hogy az Európai Unió 2022. február 28-án felfüggesztette az EU-Oroszország vízumkönnyítési megállapodás több pontját” – írták, de arra nem tértek ki, hogy ha nem tudnak az ügyben fejleményről, akkor az orosz állami hírügynökség friss közleménye mire utalhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!