Ha nem megy jól a hadiipai termelés, kirúghatják a gyárak igazgatóit Oroszországban

2023. március 3. – 15:06

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin aláírta azt a rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy az orosz állam hadiállapot esetén felfüggeszthesse az állami védelmi szerződéseket nem teljesítő vállalatok igazgatóit és részvényeseit. Az új rendelet azokra a vállalatokra vonatkozna, amelyek „megszegik az állami szerződésből eredő kötelezettségeiket, nem biztosítják a termelés folyamatosságát” – írja a Reuters.

A rendelet azt is lehetővé tenné az ipari minisztérium számára, hogy új vezetőt nevezzen ki, aki átveszi az ilyen vállalatok irányítását.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország egyes régióiban bevezethető-e a hadiállapot, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban azt mondta, hogy ez az elnök előjoga, de azt nem említette, hogy Putyin tervez-e ilyen lépést. Putyin még októberben vezetett be hadiállapotot a Moszkva által részben ellenőrzése alá vont és saját területének tekintett négy ukrajnai régióban.

Egy évvel később még nem terjesztette ki a hadiállapotot egész Oroszországra, ám a gazdaságot tulajdonképpen már hadiüzembe állította: a gyárak éjjel-nappal, három műszakban dolgoznak, hogy kielégítsék a hadsereg igényeit.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!