Spirituális barátnőjének tartotta a múmiát a perui futár, amit a táskájában hurcolt

2023. február 28. – 21:07

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 600-800 éves múmiát találtak egy futár hűtőtáskájában a perui rendőrök – írja a BBC. A férfi ittasnak tűnt, ezért igazoltatták, majd kutatták át a táskáit egy punói régészeti lelőhelyen. A férfi azt mondta, hogy szobatársak a múmiával, és igazából a spirituális barátnőjeként tekint rá.

Emiatt Juanitának nevezte el, és épp azért volt nála, hogy megmutassa a barátainak. Amikor otthon voltak, Juanita egy dobozban lakott a tévé mellett. Állítása szerint a múmia az apjáé, bár azt nem árulta el, hogy az apja hogyan jutott hozzá a több száz éves emberi maradványhoz. A szakértők, akik megállapították a múmia korát, úgy gondolják, hogy nem egy nőé, hanem egy 45 év körüli férfié, aki 151 centi magas lehetett, amikor meghalt.

Magzatpózban temették el, ami jellemző a spanyolok megérkezése előtti temetkezési szokásokra. Valójában az sem egyértelmű, hogy a múmia el volt-e temetve, mert bizonyos helyi kultúrák nem hosszú távon temetkeztek, mivel ünnepekkor gyakran körbehurcolták őseik maradványait.

A futárt és két barátját letartóztatták, a vád Peru kulturális öröksége elleni bűntett. Juanita a kulturális minisztériumhoz került.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!