11 éves koráig nem beszélt, 18 éves koráig nem írt és olvasott, 37 évesen a Cambridge Egyetem professzora lett

2023. február 28. – 15:30

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentős késéssel tanult meg beszélni, írni és olvasni is, 22 éves korára mégis eljutott odáig, hogy eldöntötte, nem elégszik meg egy diplomával. Jason Arday végül neveléstudományból doktorált, 37 évesen a Cambridge Egyetem legfiatalabb fekete bőrű professzora lesz – írja a BBC.

Arday London délnyugati részén, Claphamben született. Fiatalkorában autizmussal diagnosztizálták, 11 éves koráig egyáltalán nem tudott megszólalni, 18 éves koráig pedig írni és olvasni sem tudott megtanulni. Végül a mentora segítségével a tízes évei végére eljutott odáig, hogy beiratkozhasson a Surrey Egyetemre, ahol testnevelésből és neveléstudományból szerzett diplomát.

22 évesen pedig úgy döntött, belevág a posztgraduális tanulmányokba is. Bár elmondása szerint eleinte egyáltalán nem volt könnyű dolga, mivel pont az alapokat nem tanulta meg, a tanulmányait ezért sokáig kegyetlenül szétszedték és visszadobták a professzorai, ami szerinte „már-már vicces” volt, és kifejezetten élvezte.

Arday napközben testneveléstanárként dolgozott az egyetemen, az éjszakáit pedig szociológiai tanulmányok magolásával és az íráskészsége fejlesztésével töltötte. Végül két mesterdiplomát és egy PhD-t szerzett neveléstudományból.

2018-ban jelent meg az első oktatásszociológiai publikációja, és a Roehamptoni Egyetemen szerzett vezető oktatói állást, majd a Durhami Egyetemen helyezkedett el docensként. 2021-ben a Glasgow-i Egyetem Neveléstudományi Karán lett professzor. Akkor ő volt az Egyesült Királyság egyik legfiatalabb professzora.

A 37 éves férfit március 6-án fogják hivatalosan kinevezni a Cambridge Egyetem oktatásszociológia professzorává, ő lesz a neves intézmény legfiatalabb fekete bőrű professzora.

Arday szerint a fejlődésében sokat segítette az édesanyja, aki gyerekkorában nagy hangsúlyt fektetett a zenei nevelésére, hogy így segítse a kommunikációs képességei fejlődését. Szerinte már fiatalkorában is kritikusan szemlélte az őt körülvevő világot, és mivel London szegregált kerületében nőtt fel, a szociális problémák iránt is hamar kialakult az érzékenysége, ezért döntött úgy, hogy szociológiával és az etnikai kisebbségek felsőoktatásban való reprezentáltságával fog foglalkozni.

A Cambridge Egyetemen jelenleg öt fekete bőrű professzor dolgozik. A Felsőoktatási Statisztikai Ügynökség adatai szerint 2021-ben az Egyesült Királyság több mint 23 000 egyetemi professzora közül mindössze 155 volt fekete bőrű.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!