40 ezer férőhelyes óriásbörtön nyílt El Salvadorban

2023. február 26. – 16:53

40 ezer férőhelyes óriásbörtön nyílt El Salvadorban
Fotó: Secretaria De Prensa De La Presidencia / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

El Salvador kormánya pénteken 2000 gyanúsított bandatagot helyezett át az újonnan megnyitott 40 ezer férőhelyes óriás börtönkomplexumba, a CECOT-ba, írja a Guardian.

„Ez lesz az új otthonuk, ahol nem tudnak több kárt okozni a lakosságnak” – írta Nayib Bukele elnök a Twitteren. Miután az országban drámaian megnőtt az erőszakos bandáknak tulajdonított gyilkosságok száma, Bukele tavaly rendkívüli állapot bevezetésére kérte El Salvador kongresszusát, amelyet azóta többször meg is hosszabbítottak, és amely hatályon kívül helyezett egyes alkotmányos jogokat.

Azóta több mint 64 ezer gyanúsítottat tartóztattak le az országban. A letartóztatások bírósági végzés nélkül is végrehajthatók, a magánbeszélgetésekhez is hozzáférhet a kormány, és a letartóztatottaknak már nincs többé joguk ügyvédet fogadni.

Fotó: Secretaria De Prensa De La Presidencia / Reuters Fotó: Secretaria De Prensa De La Presidencia / Reuters
Fotó: Secretaria De Prensa De La Presidencia / Reuters
Fotó: Secretaria De Prensa De La Presidencia / Reuters

Emberi jogi szervezetek szerint így ártatlan emberek is fogságba kerültek, közülük többtucatnyian meg is haltak a rendőrségi őrizetben. Bukele bandák elleni fellépése azonban továbbra is igen széles körű népszerűségnek örvend a salvadoriak körében, emiatt az ország biztonságért felelős minisztere azt mondta, hogy addig folytatják az akciót, amíg az összes bűnözőt el nem kapják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!