Megszakad a szívünk az ukrán családért, amelyik elvesztette az édesanyát egy rakétatámadásban

2023. február 24. – 18:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Öt, háborús menekülteket fogadó országban forgatott és beszélgetett járókelőkkel a német Deutsche Welle stábja arról, hogyan érinti őket a már egy éve tartó orosz–ukrán háború, milyen félelmeik vannak. A moldáv fővárosban, Kisinyovban élő nő arról beszélt, hogy egy éve ilyenkor összekészítette a poggyászát, és megvásárolta a jegyeket, hogy elhagyja az országot. Félő volt, hogy Moldova is destabilizálódik, annál is inkább, mert az ország egyik részét, a Transznyisztriát már rég uralják az oroszokhoz hű erők. Az ország kormánya eközben EU-barát.

Egy másik megszólaló felidézte, hogy a minap is találkozott ukrán menekültekkel, az édesanyjuk meghalt egy rakétatámadásban. „Majd megszakad a szívünk ezért a családért.”

Bukarestben egy korosodó férfi onnan közelített, hogy Zelenszkij színházat játszik, de az oroszokat népirtóknak nevezte, az pedig olyan, mint ha mérget tennének az ételbe.

Egy budapesti férfi azt magyarázta: a legnagyobb gondja a megosztottsággal van, hogy mindenképpen oldalt kell választani. Az ukránokat nem tudja tiszta szívből támogatni a magyarellenes törvények miatt, de Putyin rendszerét sem. Egy nő szerint a hazai gazdasági változások nincsenek összefüggésben a háborúval.

A lengyelek 78 százaléka úgy látja, őket is fenyegeti a háború, mert Putyin és környezete kiszámíthatatlan. „Rengeteg stresszt okozott a háború” – mondta egy nő elcsukló hangon, és szerinte az is megtörténhet, hogy az oroszok Lengyelországot is megtámadják.

Egy belgrádi férfi pedig azt szeretné, ha tárgyalóasztalhoz ülnének, mert sajnálja a háborúban elpusztuló oroszokat és ukránokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!