Rakétákat lőttek ki Gázából Izraelre, miután 11 palesztin meghalt a nabluszi rajtaütésben

2023. február 22. – 23:03

Másolás

Vágólapra másolva

Feszült a helyzet Izraelben, miután az Izraeli Védelmi Erők (IDF) egyik rajtaütésekor tűzpárbaj alakult ki, tizenegyen meghaltak és több mint kilencvenen megsérültek Nabluszban, a helyi rendőrség több városban is riadókészültségbe helyezte magát – írta a Times of Izrael szerdán késő este. Erre válaszul csütörtök hajnalban hat rakétákat lőttek ki a Gázai övezetből Izrael déli része felé, légvédelem öt rakétát fogott el, melyek Askelon és Szderót városa felé tartottak.

A nabluszi összecsapás után készültségbe helyezték az izraeli hadsereget, a Hamasz bejelentette, hogy kezd „elfogyni a türelme”, az Iszlám Dzsihád terrorszervezet pedig bosszút és megtorlást esküdött.

Az egészségügyi hatóságok szerint a 11 palesztin halott között van egy 72 éves és egy 61 éves férfi, valamint egy 16 éves fiú is, és a négyórás fegyveres akció után jelentős károk keletkeztek a több évszázados nabluszi piactéren is. Több hírügynökség is kiemelte azt a jelenetet, amikor egy túlterhelt mentőorvos éppen halottnak nyilvánította az egyik lelőtt palesztin férfit, majd ezután döbbent rá, hogy a holttest az édesapjáé.

A Védelmi Erők Nablusz városában razziáztak szerdán napközben, amikor tűzharcba keveredtek másokkal. Az akcióban Husszam Iszlemet, az Oroszlánbarlang terrorcsoport egyik vezető tagját akarták letartóztatni. A terrorszervezet három másik tagja is a házban rejtőzött, ahová az IDF behatolt. A védelmi erők tisztjei rakétákkal lőtték az épületet, hogy a „kuktaedény”-nek nevezett technikával kiűzzék a három gyanúsítottat. Végül mindhárom férfit lelőtték.

A konfliktusban összesen tizenegyen haltak meg és több mint százan megsebesültek. Palesztin terrorcsoportok szerint a megöltek közül legalább hatan az ő embereik voltak. Az nem volt azonnal világos, hogy a többi öt áldozatnak köze volt-e az összecsapásokhoz.

A rendőrség nemcsak Nabluszban, hanem Jeruzsálemben és más központi városokban is készültségbe helyezte magát, tartva az esetleges válaszlépésektől. Az elmúlt évben gázai székhelyű csoportok – nevezetesen a palesztin Iszlám Dzsihád – rakétákat lőttek ki Izraelre, válaszul arra, hogy Ciszjordániában megölték vagy letartóztatták tagjaikat. Az IDF szerint már történt is kisebb bosszúakció, de abban senki nem sérült meg.

A palesztin tisztviselők követelik, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa avatkozzon be, és az ENSZ palesztin megbízottja is intézkedéseket követelt Izrael ellen. „Az ENSZ-nek, amelynek a gyengék és a kiszolgáltatottak mellett kellene kiállnia, a palesztin nép mellé kellene állnia” – mondta Rijád Manszúr, aki Antonio Guterres ENSZ-főtitkár után szólalt fel az ENSZ New York-i székhelyén tartott időszakos palesztinbarát ülésen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!