Lónyugtatóval kevert opioid terjed az Államokban, rothadni kezd a függők bőre tőle

2023. február 19. – 17:09

Másolás

Vágólapra másolva

Új drog terjed az Egyesült Államok utcáin, ami szó szerint rohasztja a bőrt: a fentanil és a xilazin kombinációja olcsó és hosszan tartó bódulatot okoz, nem csoda, hogy egyre népszerűbb a szerhasználók körében.

A „Tranq Dope” a fentanil nevű opioid és a xilazin nevű állatgyógyászati szer keveréke. Utóbbi egy nyugtató, tehenek és lovak számára szokták adni, a fentanil pedig meghosszabbítja a hatását. A Sky News szerint a keverék néhány dollárba kerül zacskónként, és van egy ijesztő mellékhatása: szó szerint rohadni kezd tőle az ember bőre.

A drog felfekvésszerű tüneteket okoz, ami gyakorlatilag pikkelyes, fekélyes sebet jelent, és kezelés nélkül amputációhoz vezethet.

A Sky News cikke a philadelphiai szerhasználatot vizsgálja, az írás szerint a városban az elmúlt években egyre népszerűbb lett a sokszor csak tranqként emlegetett drog. A város közegészségügyi hatósága a közelmúltban xilazint talált minden vizsgált drogmintában. Igaz, a minta mindössze 39 fős volt, ami elég kicsinek számít, az egészségügyi szakértőket aggasztja a tendencia és a sebek egyre gyarapodó aránya.

A Sky Newsnak nyilatkozó függők szerint a tranq gyakorlatilag zombivá teszi az embereket, kilyukasztja a kezüket és a lábukat, a drogelvonók pedig nem tudják kezelni a helyzetet, mert le vannak maradva az éppen aktuálisan terjedő szerekkel. Az orvosok szerint a tranq okozta sebek nagyon lassan gyógyulnak, néha akár hónapokig, évekig is fennmaradhatnak, és gyakran van szükség amputációra is.

Ha úgy érzi, hogy kezdi elveszíteni a kontrollt a droghasználat felett, és hiába próbálkozik, nem sikerül józannak maradni, kérjen segítséget, és tudjon meg többet a lehetőségeiről! Az alábbi linken a KékPontnál az online tanácsadás anonim, ingyenes és titoktartási kötelezettség által védett. https://kekpont.hu/online-tanacsadas/ A Narcotics Anonymous (Névtelen Drogfüggők) pedig olyan felépülő függők, férfiak és nők ingyenesen látogatható közössége, akiknek a drog jelentős problémává vált. A tagság egyetlen feltétele a használat abbahagyásának vágya. www.nahungary.hu

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!