1,5 millió dollárra bírságoltak egy amerikai élelmiszeripari céget, akik tizenévesekkel takaríttatták a húsfeldolgozóikat

2023. február 18. – 16:52

Másolás

Vágólapra másolva

1,5 millió dollárt (azaz több mint 536 millió forint) bírságot kell fizetnie egy amerikai élelmiszeripari vállalatnak, miután a munkaügyi minisztérium megállapította, hogy a cégnél több mint száz, 13 és 17 év közötti tinédzser dolgozott éjszakai műszakokban – írja a BBC.

A hivatal szerint a Packers Sanitation Services vállalatnál rendszerszintű volt a mulasztás. A tizenévesek nyolc államban dolgoztak, többek között húsfeldolgozó üzemeket kellett takarítaniuk, veszélyes vegyi anyagokat használtak a berendezések tisztításához, ami során három tinédzser meg is sérült.

A hivatalos vizsgálat megállapította, hogy a cég figyelmen kívül hagyta a gyermekek foglalkoztatásra vonatkozó törvényeket. Amerikában a gyermek munkaügyi szabályok tiltják a 14 év alattiak foglalkoztatását, a 14 és 15 éves közötti gyerekek nem dolgozhatnak este hét óra után a tanév során, illetve este kilenc óra után nyáron. A törvények azt is tiltják, hogy iskolai napokon három óránál többet, iskolán kívüli napokon nyolc óránál többet és heti 18 óránál többet dolgozzanak.

A munkaügyi minisztériumnak 2022-ben több mint nyolcszáz gyermekmunkával kapcsolatos szabályszegési ügyet kezelt, amelyekben közel négyezer kiskorú érintett. A hivatalt szerint a gyermekmunkát érintő jogsértések növekedése aggasztó a közelmúltban az Egyesült Államokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!