363 ezer autót hív vissza a Tesla az USA-ban a túl engedékeny önvezető rendszer miatt

2023. február 17. – 06:03

Másolás

Vágólapra másolva

A Tesla 363 ezer autót hív vissza szoftverfrissítésre az Egyesült Államokban, miután az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) aggályokat fogalmazott meg az önvezető rendszer működésével kapcsolatban, írja a BBC. A hivatal szerint a szoftver lehetővé teheti a sebességhatárok túllépését vagy a szabálytalan áthajtást a kereszteződéseken. A Tesla közölte: nincs tudomása a problémákkal kapcsolatos sérülésekről vagy halálesetekről.

A Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatalnak (NHTSA) az autók teljes önvezető módját adó szoftver béta-verziójával (FSD Beta) van problémája. Vizsgálataik szerint a rendszer olyan viselkedést tett lehetővé, amely megsérthette a helyi törvényeket vagy szokásokat. Megengedte például a sárga lámpán való áthajtást, a csak kanyarodósávból való egyenesen áthajtást egy kereszteződésen, vagy nem állt meg a stoptáblánál. A hivatal közleménye szerint mindez növeli a baleset kockázatát.

A Tesla válaszul azt közölte: nem ért egyet az ügynökség következtetéseivel, de a bejelentés szerint óvatosságból úgy döntött, hogy visszahívást rendel el. A tulajdonosok értesítése folyamatban van. A szoftverfrissítés ingyenes.

Ez a második előírt szoftverfrissítés, ami a cég teljesen önvezető módjának béta-rendszerét érinti. Ezt a rendszert Észak-Amerikában 15 000 dollárért (kb. 5,5 millió forint) lehet kérni az autókba. Tavaly a Tesla közel 54 ezer autót hívott vissza, mert azok a rendszer miatt átgurultak a stoptáblákon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!