Pitvarfibrilláció, reflux, mindent megtudhatunk a 80 éves Joe Biden egészségi állapotáról

2023. február 17. – 10:54

Pitvarfibrilláció, reflux, mindent megtudhatunk a 80 éves Joe Biden egészségi állapotáról
Joe Biden 2022. július 27-én, miután koronavírus-fertőzése után a második Covid-tesztje is negatív lett – Fotó: Olivier Douliery/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A 80 éves Joe Biden továbbra is egészséges, életerős és alkalmas arra, hogy sikeresen ellássa feladatait – áll abban a részletes jelentésben, amelyet a Fehér Ház orvosai készítettek, miután csütörtökön egy Washington környéki kórházban háromórás vizsgálatot végeztek az amerikai elnökön.

Az Egyesült Államokban hagyomány, hogy rendszeresen tájékoztatják a közvéleményt az elnök egészségi állapotáról. Bidenről ez a második orvosi jelentés a 2021. januári hivatalba lépése óta. A csütörtökön elvégzett vizsgálat nem tartalmazott kognitív tesztet az elnök mentális állapotának felmérésére, írja a BBC.

A jelentésből megismerhető Biden kórtörténete és jelenlegi egészségügyi problémái. Eszerint az elnököt pitvarfibrillációval (szabálytalan szívverés), magas koleszterinszinttel, időnkénti savas refluxszal, szezonális allergiával, gerincízületi gyulladással és a lábában lévő enyhe idegkárosodással kezelik, de ezek a betegségek stabil állapotban vannak.

Bidenre jellemző, hogy beszédei közben gyakran köszörüli a torkát vagy köhög, ami a savas refluxra vezethető vissza, írta jelentésében Kevin O'Connor, a Fehér Ház orvosa. O'Connor a vizsgálatok alapján azt is megállapította, hogy az elnöknél nem tapasztalható semmilyen elhúzódó tünet a tavaly nyáron elszenvedett Covid-19-fertőzés után.

Rendkívül részletes neurológiai vizsgálatot is végeztek, amely nem talált neurológiai rendellenességekre, például sztrókra vagy Parkinson-kórra utaló jeleket.

Joe Biden 1972-ben került be az amerikai szenátusba Delaware államból, és több mint fél évszázada van jelen az amerikai politikában. Ő az Egyesült Államok valaha volt legidősebb elnöke, aki várhatóan hamarosan bejelenti, hogy ringbe száll a második elnöki ciklusáért is. A közvélemény-kutatások szerint ugyanakkor a demokraták többsége nem támogatja az újraindulását, amiben leginkább az előrehaladott kora miatti aggodalom játszik szerepet.

Bident a legutóbbi választási kampányban a republikánusok többször támadták egészségi állapota miatt. Biden visszautasította azokat a vádakat, hogy demenciában szenved, és nem volt hajlandó részt venni egy kognitív teszten.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!